«Εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά είναι ακόμα πιθανή μία συμφωνία» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το οποίο δεν δημιουργεί προσδοκίες. Η πιθανότητα ύπαρξης συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη είναι «πολύ μικρή» είπε, θέση που εξέφρασε και γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε.
Αναφορά έκανε ο Ντάισελμπλουμ και στο θέμα του χρέους τονίζοντας ότι «είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους», αλλά και ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας το χρέος «δεν θα εξαφανιστεί».
Στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, φρόντισε πάντως να τονίσει.
«Αντίθετοι στη διαγραφή χρέους»
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, επιλογή που εξετάσθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου, σήμερα, Τετάρτη.
Προειδοποίησε ακόμη ότι και στην περίπτωση χρεοκοπίας, το χρέος «δεν θα εξαφανιστεί».
«Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη»
Στόχος της διαπραγμάτευσης συνεχίζει να είναι «η παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» φρόντισε να επαναλάβει ο Ντάισελμπλουμ. Όπως διαβεβαίωσε θέλω να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να προβλέψει κανείς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
«Οι προσπάθειές μου συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε έναν αξιόπιστο τρόπο για να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από την επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.
«Πιστεύω πως οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν πρόωρη», είπε εκτιμώντας πως «πολλοί καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα».
Επανέλαβε πάντως ότι η συμφωνία πρέπει να βρεθεί «το συντομότερο δυνατόν», ώστε να μην υπάρξει αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα.
«Όσο περισσότερο χρόνο θα έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καταλήξει σε μια συμφωνία, τόσο περισσότερο σημαντικές θα είναι οι ζημιές για την ελληνική οικονομία» τόνισε.
Δεν περιμένουμε συμφωνία μέχρι την Πέμπτη
Η πιθανότητα ύπαρξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης, είναι «πολύ μικρή» είπε ο Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας πάντως ότι ο χρόνος εξαντλείται.
«Εναπόκειται στους Έλληνες να παρουσιάσουν μια σειρά εναλλακτικών» προτάσεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους.
«Τα πράγματα που δεν θέλουν τα έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν άλλες, εναλλακτικές προτάσεις» είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup παραμένει ανοιχτό στις ελληνικές προτάσεις […] το ζήτημα είναι εάν θα φτάσουν εγκαίρως».
«Αν δεν έρθουν, δεν μπορούμε να τους αξιολογήσουμε» επισήμανε.
Νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και το Euro Working Group την Τρίτη, κρίνοντας πως η πρόταση για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ δεν είναι είναι πλήρης και ότι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και ως εκ τούτου δεν έχουν εξασφαλισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Επίσης, το Euro Working Group ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ νέες προτάσεις που θα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016.
Δεδομένου ότι αυτές οι προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από τους θεσμούς, δεν θα εξετασθούν στο Eurogroup της Πέμπτης.
Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες για το Eurogroup της Πέμπτης δήλωσε ότι δεν αναμένει εκτενή συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.
«Ειλικρινά πιστεύω ότι θα είναι μάλλον σύντομο» δήλωσε ο αξιωματούχος κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την Ελλάδα να ενεργοποιήσει και πάλι τις συζητήσεις.
Αναφερόμενος, εμμέσως, στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ο ίδιος είπε ότι το ΔΝΤ θεωρεί την Ελλάδα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ενότητα της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν «επαρκή αναχώματα» για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή απαιτεί όλη την προσοχή, γι’ αυτό θα ζητήσει αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου επικεφαλής του Eurogroup.
«Θα προτείνω στο Eurogroup την αναβολή της εκλογής του επικεφαλής για τον Ιούλιο. Η Ελλάδα απαιτεί όλη την προσοχή. Και, η εκλογή δεν πρέπει να ηγηθεί της συζήτησεις στις διαδικασίες», έγραψε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
will propose to EG to hold the PEG election in July. Greece requires all attention. And, election should not lead to debate on procedures.
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) June 17, 2015