Την δική του ερμηνεία για όσα προηγήθηκαν της υπογραφής του πρώτου μνημονίου (Μάιος 2010) από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την στάση που τήρησε η ελληνική πλευρά.
Όπως είπε, πριν την υπογραφή του μνημονίου υπήρξαν μυστικές συναντήσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και εκπροσώπων της Γερμανίας και της Γαλλίας με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προκειμένου να σχεδιαστεί ο τρόπος διάσωσης των δικών τους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την απομείωσή του. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρουμελιώτης, η γερμανική και η γαλλική πλευρά αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αναδιάρθρωση, κάτι που φέρεται να εξόργισε τους αμερικανούς. Μάλιστα ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ επικαλέστηκε τηλεγραφήματα που αναφέρονταν σε προβληματικό ρόλο της γερμανικής πλευράς στο θέμα.
Ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για τεράστιο λάθος τόσο των ευρωπαίων όσο και της Ελλάδας το οποίο οδήγησε στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το βασικό λάθος που έγινε με την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάιο του 2010, ήταν ότι δεν συμπεριελήφθη η αναδιάρθρωση του χρέους» και πρόσθεσε ότι «ήταν γνωστό σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να το αποπληρώσει».
«Αυτή η άποψη που εκφράστηκε ανοικτά και δημοσίως από πολλές πλευρές, αλλά δεν εισακούστηκε από τους ιθύνοντες σε Ελλάδα και Ε.Ε. -κυρίως από Ε.Ε.- με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να είναι θνησιγενές με οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Γνωρίζαμε από την αρχή, όπως επισημαίνεται και από την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013, ότι το Ταμείο χρειάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του, για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Το καταστατικό απαγορεύει δανεισμό χωρών με χρέος μη βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα. Γι’ αυτό το ΔΣ του ΔΝΤ προχώρησε σε αλλαγή καταστατικού», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.
Και σημείωσε ότι επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις που έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα αναδιάρθρωση θα ληφθούν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, όπως και έγινε. «Ξέρουμε από την έκθεση που σας ανέφερα ότι τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι εταίροι, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, δεν ήθελαν αυτή την αναδιάρθρωση», είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό είχε τεράστιες συνέπειες: «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε αναδιάρθρωση είπε ότι πίστευαν πως δεν χρειαζόταν διότι θεωρούσαν ότι το 2012 η χώρα θα ξανάβγαινε στις αγορές.
Επίσης είπε ότι η τότε κυβέρνηση συνέβαλε όσο μπορούσε για να αποκλειστεί η χώρα από τις αγορές, υπογραμμίζοντας πως όταν υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού από τις αγορές δεν πρέπει να υπάρχει παροχολογία και υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 ήταν σε πνεύμα παροχολογίας, ενώ μετά ήρθαν οι δηλώσεις σε διεθνή φόρα για «Τιτανικό» (Παπακωνσταντίνου) και για «διεφθαρμένη χώρα» (Παπανδρέου), εξαιτίας των οποίων αποδυναμώθηκε εξαιρετικά η χώρα μας. «Η χώρα δυσφημίστηκε σε όλο τον κόσμο και αποκλείστηκε από τις αγορές», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.
Με ενδιαφέρον άκουσαν τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους τον κ. Ρουμελιώτη να λέει ότι η διοίκηση του ΔΝΤ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή δια της Κριστίν Λαγκάρντ και του ρώσου εκπροσώπου στο Ταμείο, όπως είπε, τον προέτρεψαν να δηλώσει ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις υπενθυμίζοντάς του ότι είναι δεσμευμένος λόγω εμπιστευτικότητας η οποία ισχύει και για τα πρώην στελέχη του ΔΝΤ, όπως και η ασυλία που είχαν και διατηρούν ακόμα.