Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ άρχισε με τον ιστορικό «τσοπανάκο», μια ειδική σύνθεση με φλογέρα και κουδούνια που μεταδόθηκε για πρώτη φορά προπολεμικά από την πρώτη κιόλας εκπομπή του Ραδιοσταθμού Αθηνών. Αρχισε επίσης με την προσδοκία όλων όσοι ονειρεύτηκαν μια διαφορετική ΕΡΤ για ένα άλλο πρόγραμμα κουλτούρας, ενημέρωσης και πολιτισμού, για έναν πλουραλιστικό σταθμό, ένα τέλος πάντων ελληνικό BBC.
Και μετά έκαναν «ποδαρικό» στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μια ατελείωτη παρέλαση υπουργών, με πρώτους τον Γ. Σταθάκη και Π. Σκουρλέτη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη και πλήθος κομματικών στελεχών που μέχρι πρότινος είχαν πάρει μόνιμο στασίδι στα «κανάλια της διαπλοκής» τα οποία συνεχώς κατήγγειλαν. Αυτό που άρχισε να εκπέμπει με τα σήματά της η ΕΡΤ διαπιστώνει κανείς γρήγορα ότι πολύ απέχει από το όραμα ενός μοντέρνου, σύγχρονου, δημόσιου και συνάμα πλουραλιστικού τηλεοπτικού σχήματος. Και δεν ήταν μόνο η διήμερη παρέλαση υπουργών, κομματικών συνδικαλιστών και άλλων τινών στελεχών, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, που ενόχλησε. Ηταν και η όλη η κομματική δήθεν αντιστασιακή ατμόσφαιρα η οποία παρέπεμπε σε κατάκτηση ενός χώρου πολιτικοϊδεολογικής επιρροής, όπως συνήθως συμβαίνει στις αλλαγές καθεστώτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση απλώς άλλαξε. Ολα αυτά δημιούργησαν δικαίως την αίσθηση ότι επιχειρήθηκε ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου από όλες τις αποχρώσεις του πολύχρωμου κυβερνώντος κόμματος.
Ολα τα στελέχη στην Αγία Παρασκευή


Δεν μπορούσαν να λείψουν βεβαίως από το ντεμπούτο της («αντιμνημονιακής», όπως κιόλας πρόλαβαν να τη βαφτίσουν) ΕΡΤ και οι αρχισυνδικαλιστές της… ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος και της ΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης.
Ο τελευταίος είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς τρεις στόχους: να καταλάβει μία θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο, να βάλει σε θέσεις-κλειδιά δικούς του ανθρώπους και να έχει συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος. Και το όλο σκηνικό τελείωσε με δάκρυα εργαζομένων, με συγκίνηση του Λάμπη Ταγματάρχη και βεβαίως με συναυλία το βράδυ της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
Στο προαύλιο του Μεγάρου της Αγίας Παρασκευής έδωσαν το παρών τους πάλι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ζεύγος Γιάνη Βαρουφάκη και Δανάης Στράτου.
Από τους πρώτους έφθασε η Ραχήλ Μακρή με δηλώσεις για τους «νεκρούς της ΕΡΤ». Ο υπουργός Οικονομικών έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζομένους αφού αυτός θα υπογράφει τη μισθοδοσία τους και τα κονδύλια για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Η προσμονή για μια καλύτερη ΕΡΤ που διαδέχθηκε το σοκ του μαύρου μετατράπηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες σε απογοήτευση, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση που εξελέγη την 25η Ιανουαρίου δεν έλαβε καμία εντολή να μετατρέψει την κρατική τηλεόραση σε… ΣΥΡΙΖΑ TV.
Ξέμειναν από διευθυντές


Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «Δημόσια Τηλεόραση», άλλοι για «Εθνική Τηλεόραση» και άλλοι για «Κρατική Τηλεόραση». Δεν έχει ωστόσο και τόση σημασία πώς θα την ονομάσουν, αφού ο ενημερωτικός τομέας στελεχώθηκε κυρίως από την «Αυγή» και από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Στην «Αυγή» μάλιστα σημειώθηκε έλλειψη… διευθυντών, αφού μετά την είσοδο του διευθυντή της κ. Φίλη στη Βουλή ανέλαβε χρέη διευθυντή ο Στ. Καπάκος, ο οποίος όμως προσελήφθη και αυτός στην ΕΡΤ με σύμβαση μετακλητού υπαλλήλου και με τη βαρύγδουπη αρμοδιότητα της «κάλυψης των αναγκών του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου με αντικείμενο την επιμέλεια του τηλεοπτικού προγράμματος και ειδικότερα των ενημερωτικών εκπομπών».
Οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» ξέμειναν από διευθυντές λόγω κυβέρνησης και λόγω ΕΡΤ και αναγκάστηκαν να εκλέξουν με μυστική ψηφοφορία τον Κωστή Νικολακάκο ως διευθυντή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάει και αυτός στην ΕΡΤ.


Αντιδράσεις
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν ορισμένες συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος κατά την έναρξη της ΕΡΤ. Χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, στους συνδικαλιστές της παλαιάς, προ του μαύρου ΕΡΤ και στους κομματικούς της νέας ΕΡΤ. Οι πρώτοι διαμαρτύρονταν για τη στελέχωση της Ραδιοτηλεόρασης που τους άφησε απ’ έξω και οι δεύτεροι τους κατηγορούσαν για… παλαιοκομματισμό. Περίμεναν μάλιστα να απομακρυνθούν οι πρώτοι από το προαύλιο για να ειδοποιήσουν τον Πρωθυπουργό και τον Ν. Παππά (που έφθασαν από τις Βρυξέλλες) ότι το πεδίο είναι ελεύθερο από… αντιφρονούντες και πανό και ότι μπορούσαν να παραστούν στη συναυλία.«Θα κοστίσει βέβαια αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο». Αυτή ήταν η αντίδραση της ΝΔ, ενώ στελέχη της όπως π.χ. ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωναν πως δεν πρόκειται να εμφανιστούν στην ΕΡΤ την ώρα που η χώρα υποφέρει και η κυβέρνηση ξοδεύει εκατομμύρια για τη λειτουργία της. Μόνο οι «Μπόλεκ και Λόλεκ» λείπουν από την ΕΡΤ, ήταν η αντίδραση του Ποταμιού, που σημείωσε ότι η δημόσια τηλεόραση μοιάζει πολύ με την παλιά και ότι η ενημέρωση βασίζεται «στα non paper του Μαξίμου και στον επαναστατικό οίστρο για τη νίκη του κινήματος (της νυν και αεί ΠΟΣΠΕΡΤ)».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ