Με μια νέα νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση «στρώνει» το έδαφος για την ελληνική συμμετοχή στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream. Η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ, η σύσταση της οποίας προβλέπεται σε τροπολογία που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου για την ελληνική ιθαγένεια, αναμένεται ότι θα έχει ρόλο-«κλειδί» όχι μόνο στις… προετοιμασίες για την «υποδοχή» του ρωσικού αερίου αλλά και στις έρευνες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κρατάει… ζεστές τις μηχανές και δεν εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την υλοποίηση του Greek Stream.
Το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο της Gazprom αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι θα συναντηθούν στο περιθώριο διεθνούς οικονομικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου.
Η σύσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρείες δημοσίου δικαίου θα συσταθούν σε όλες τις χώρες έλευσης του ρωσικού αγωγού, δηλαδή στην Τουρκία και πιθανότατα στην Ιταλία.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η εναλλακτική όδευση του αγωγού από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας, αποτελεί πλέον το πιο σίγουρο σενάριο, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ (συγκρούσεις στο Κουμάνοβο) και την άρνηση της Σερβίας να υποδεχθεί τον αγωγό. Οπως επισημαίνουν, με δεδομένο το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών (γαλλική EDF, ιταλικές Edison και Eni), έχουν γίνει συζητήσεις και με τη ρωσική πλευρά για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, και από εκεί με υποθαλάσσια σύνδεση στις ιταλικές ακτές, δηλαδή στα… χνάρια του αγωγού ITGI, ο σχεδιασμός του οποίου είχε παγώσει.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων, όπως αναφέρεται στην τροπολογία που έχει κατατεθεί, «λειτουργεί σύµφωνα µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονοµίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και δεν εφαρµόζονται σε αυτήν και στις εταιρείες στις οποίες συµµετέχει οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άµεσα ή έµµεσα στο Δηµόσιο, µε εξαίρεση όσων ρητά ορίζονται στις ρυθµίσεις του παρόντος άρθρου», αντιγράφοντας το σχετικό άρθρο από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/2011, άρθρο 1, παρ. 3).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών τους στη Διαύγεια. Ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα διορίζονται με πρόταση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σκοπός της εταιρείας, εκτός από «επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδομών», είναι και «η συμμετοχή σε εταιρείες με συναφές αντικείμενο».
Μάλιστα, όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Απόστολος Αλεξόπουλος, μιλώντας σε φόρουμ για την έρευνα υδρογονανθράκων, η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων θα έχει ελεγκτικό και ερευνητικό ρόλο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Η διάρκεια ζωής της εταιρείας έχει οριστεί στα 99 χρόνια, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο στο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στην περίπτωση που ο Greek Stream προχωρήσει δεν αποκλείεται ποσοστό των μετοχών της να αποκτήσουν εταιρείες που θα συμμετέχουν στον ρωσικό αγωγό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ