Ο Τούρκος αστυνομικός ο οποίος πριν από μία διετία, το καλοκαίρι του 2013, είχε ψεκάσει με δακρυγόνο μία γυναίκα που φορούσε ένα κόκκινο φόρεμα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από το πάρκο Γκεζί, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, και εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, κρίθηκε ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά και του επιβλήθηκε μια ασυνήθιστη ποινή: να φυτέψει 600 δέντρα και να προσέχει την ανάπτυξή τους για διάστημα έξι μηνών.
Υπενθυμίζεται πως η εξέγερση του πάρκου Γκεζί άρχισε όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την καταστροφή του πάρκου, ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους πρασίνου στην τουρκική μητρόπολη, με σκοπό την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου.
Όμως η βίαιη απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων από το πάρκο είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός πρωτόγνωρου και μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας κατά του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριζε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις ήταν αποτέλεσμα μίας υποστηριζόμενης από το εξωτερικό συνωμοσίας. Κατά τη διάρκεια των ταραχών έχασαν τη ζωή τουλάχιστον επτά άνθρωποι.
Η φωτογραφία με τη «γυναίκα με τα κόκκινα», την Τσεϊντά Σουνγκούρ, την ώρα που ο αστυνομικός την ψεκάζει στο πρόσωπο με δακρυγόνο, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μετατράπηκε σε σύμβολο τόσο της εξέγερσης του τουρκικού λαού όσο και της άγριας καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αστυνομικό Φατίχ Ζενγκίν για «πρόκληση εκ προθέσεως σωματικών βλαβών» και «ανάρμοστη συμπεριφορά». Του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή «λόγω καλής διαγωγής», μια ποινή που ο Ζενγκίν θα εκτίσει μόνο εάν επαναλάβει το ίδιο αδίκημα κατά τα επόμενα 5 χρόνια.
Πάντως η ποινή που του επιβλήθηκε θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ειρωνεία από την πλευρά του δικαστηρίου καθώς η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αιτιολογούσε την καταστολή ισχυριζόμενη ότι «οι διαδηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα δέντρα».