Tην έντονη αντίδραση των λιμενεργατών προκάλεσε η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς την διοίκηση του ΟΛΠ με την οποία ζητά να μη συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής – η τελευταία τυπικά επί προεδρίας Γ. Ανωμερίτη που υπέβαλε την παραίτηση του – το θέμα της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας αναφέρει ότι: «Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρός του, αγγίζοντας τα όρια του θράσους, ως αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων που επιβουλεύονται τον Ο.Λ.Π τον Ο.Λ.Θ, καθώς και τα άλλα Λιμάνια, προβαίνει σε ενέργειες χουντικής έμπνευσης. Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Ο.Λ.Π και κοινοποιεί στα μέλη του ΔΣ/Ο.Λ.Π, χρησιμοποιώντας την αλήστου μνήμης φράση «εντέλλεστε», ζητάει να μην συζητηθεί στο ΔΣ/Ο.Λ.Π το θέμα «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εργαζομένων Ο.Λ.Π. Α.Ε.»
Η ΟΜΥΛΕ τονίζει ακόμη ότι «οι ΣΣΕ των εργαζομένων του Ο.Λ.Π βρίσκονται στο τρίμηνο της κουτσουρεμένης μετενέργειας και μετά από επανειλημμένες συζητήσεις των σωματειων και της Διοίκησης του Ο.Λ.Π, υπήρξε συμφωνία να συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι των σημερινών συμβάσεων με χρόνο διάρκειας 2 έτη. Αυτό μάλιστα έχει καταγραφεί σε πρακτικό συμφωνίας».
Και προσθέτει ότι: «Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ανατροπή των μνημονιακών νόμων για τις ΣΣΕ, η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία ξεπουλάει τα λιμάνια, θέλει να καταργήσει κάθε μορφή ΣΣΕ και να μεταβάλλει το εργασιακό τοπίο σε αυτό της γαλέρας που επικρατεί στην COSCO».
Επιπλέον επισημαίνει ότι «τώρα πια, αποκαλύπτονται ποιοι θέλουν να παραδώσουν το λιμάνι στην COSCO και να σβήσουν τις εργασιακές σχέσεις» και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα αλλά και τη κυβέρνηση συνολικά να αναλάβουν τις ευθυνες τους.
Η ΟΜΥΛΕ σημειώνει επίσης: «Η μεθοδευμένη αναβολή της Γ.Σ των μετόχων και η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν θα τους γλιτώσει από την αγανάκτηση των εργαζομένων. Ο δρόμος που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι ολισθηρός. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές μεθοδεύσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, διαφορετικά θα φέρει ακέραιη την ευθύνη».

Eπιπροσθέτως αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών και τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που η σημερινή κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα κατοχυρώσει.

Την Παρασκευή από το πρωί αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ επισκέφθηκε αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ, όπου λόγω απουσίας του Προέδρου κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αντώνη Λεούση.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των λιμενεργατών ο κ. Λεούσης κατ’ αρχήν δήλωσε άγνοια του θέματος και «στη συνέχεια αποκάλυψε ότι υπάρχει θέμα ως προς την διετία της ΣΣΕ σύμφωνα με εντολή του κ. Σπ.Σαγιά από την κυβέρνηση».

Μετά το ΤΑΙΠΕΔ η αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ επισκέφτηκε τον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη, όπου του παρουσίασε το όλο θέμα και ζήτησε να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ΟΛΠ το μεσημέρι της Παρασκευής και να υπογραφεί η ήδη συμφωνημένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης, όπως λένε οι λιμενεργάτες, δήλωσε ότι κατανοεί το θέμα που έχει ανακύψει και δεσμεύτηκε να κάνει παρέμβαση σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ αποχώρησε λέγοντας ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα της παρέμβασης και στη συνέχεια δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος ζήτησε να συναντηθούν από Δευτέρα και τους δήλωσε «πως ως ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πρόβλημα με την υπογραφή της διετούς ΣΣΕ».

Η ΟΜΥΛΕ αναφέρει ότι: «Κατόπιν όλων αυτών θεωρούμε ότι η όλη μεθόδευση των ΣΣΕ των λιμανιών συνδέεται με την επιχειρούμενη πώληση των λιμανιών και τις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών. Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι ετοιμάζουν ένα εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα παρόμοιο με αυτό της COSCO. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια, δηλώνουμε για μια ακόμη φορά και προς κάθε κατεύθυνση ότι με τους αγώνες μας διεκδικούμε Λιμάνια Δημόσιου Χαρακτήρα. Διεκδικούμε διασφάλιση των ελεύθερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις».

Επιπλέον συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ, ανέφεραν ότι η διαδικασία για τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού δεν πρέπει να σχετίζεται με το θέμα των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες θα πρέπει να υπογραφούν άμεσα.