Με ψήφους 12 υπέρ, δύο κατά και ένα «παρών» η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να καταθέσει για την εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens.
Η ψηφοφορία έγινε στο πλαίσιο της τρίτης ακρόασης του άλλοτε πρόεδρου της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και πρώην υπουργού κ. Σήφη Βαλυράκη από την Επιτροπή της Βουλής.
Υπέρ της κλήτευσης του κ. Στουρνάρα τις επόμενες ημέρες, η οποία προτάθηκε κατ’ αρχήν και υπερψηφίστηκε από την Πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Θανάσης Πετράκος, Αλέξης Μητρόπουλος, Χαρίλαος Τζαμακλής, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι κυρίες Ραχήλ Μακρή, Χαρά Καφαντάρη, Νίνα Κασιμάτη, της ΝΔ κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Παναγιώταρος, του Ποταμιού κ. Σπύρος Λυκούδης, των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Μαυραγάνης και του ΠαΣοΚ κ. Γιάννης Κουτσούκος.
Κατά της κλήσης του κ. Στουρνάρα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ κκ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Τραγάκης. «Παρών» ψήφισε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ).

Διένεξη για ακυρότητα του συμβιβασμού

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης κατεγράφη διένεξη μεταξύ της Πρόεδρου της Βουλής και του κ. Αθανασίου για το εάν η εξωδικαστική σύμβαση είναι έγκυρη ή όχι. Η κυρία Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι η σύμβαση, πέρα από το ότι είναι επιζήμια για το Δημόσιο, υπεγράφη εκπροθέσμως και ακύρως.

Αντίθετα, ο κ. Αθανασίου υποστηρίζει ότι εκ του νόμου δεν τίθεται ζήτημα ακυρότητας και κάλεσε την κυβέρνηση εάν θεωρεί ότι η σύμβαση είναι νομικά ισχυρή να την ακυρώσει με νόμο, ενώ εάν πιστεύει ότι είναι άκυρη να καταθέσει μία αναγνωριστική αγωγή και να έρθει σε επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens για μία νέα σύμβαση. Μάλιστα, παρατήρησε ότι καθώς υπάρχει δεδικασμένο για τα πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει στη Βουλή θα έρθουν νέα στοιχεία για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση. Αντίθετα, όπως τόνισε, για τα μη πολιτικά πρόσωπα βρίσκεται σε εξέλιξη η τακτική ανάκριση.

Και άλλα πρόσωπα στο «μενού» της Επιτροπής

Ο κ. Πετράκος πρότεινε να κληθεί, πέραν του κ. Στουρνάρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δήλωνε, όπως είπε στη Βουλή, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προχωρούσε ομαλά, την ώρα που ο πρόεδρος της Επιτροπής Επενδύσεων της Συμφωνίας και πρώην ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Πέτρος Σελέκος έστελνε έγγραφα στους υπουργούς Οικονομικών με τα οποία τους ζητούσε να καταγγγείλουν τη σύμβαση λόγω αθέτησης της συμφωνίας από τη γερμανική εταιρία. Έτσι ζήτησε να κληθεί τόσο o κ. Σελέκος όσο και o κ. Γιάννης Καράκωστας, ο οποίος είχε εργαστεί στην ελεγκτική εταιρεία που ήλεγχε τα οικονομικά της Siemens και αργότερα διατέλεσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η κυρία Κεφαλογιάννη, η οποία ψήφισε υπέρ της κλήτευσης του κ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι θα πρέπει να κληθούν όλοι όσοι διαπραγματεύτηκαν τη σύμβαση συμβιβασμού, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη που έχουν αναμειχθεί στη σύμβαση εν γένει.

Την παρουσία του κ. Βαρουφάκη ζήτησε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κουτσούκος, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η κλήτευση του κ. Στουρνάρα εν μέσω της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς δεν είναι ορθό να είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης συμμετέχει στη διαπραγμάτευση και έτσι δημιουργείται ζημιά στη χώρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης σημείωσε ότι θα πρεπει να κληθεί ο πρώην εθνικός συντονιστής για την Καταπόλεμηση της Διαφθοράς κ. Ιωάννης Τέντες, ο οποίος είχε επεξεργαστεί μία σειρά από προγράμματα που θα χρηματοδοτούνταν από τη Siemens, όμως «πάγωσαν» από την Επιτροπή Εποπτείας της Συμφωνίας.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης παρατήρησε ότι η παρουσία της Siemens στη σηματοδότηση στην Ελλάδα και στις δημόσιες συμβάσεις εν γένει συνδέεται με μία αποικιοκρατικού χαρακτήρα νομοθεσία του 1953, μιλώντας για την ανάγκη ενός σωστού σχεδιασμού που θα ανατρέψει τη μονοκρατορία της εταιρείας στο σύστημα κρατικών προμηθειών της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Τραγάκης ζήτησε να έρθει στην επιτροπή ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, στον χώρο εποπτείας των οποίων εφαρμόζεται η εξωδικαστική συμφωνία, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ, που παρατήρησε ότι, παρά τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η νυν κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία με τη Siemens κανονικά.

Σοβαρές καταγγελίες για εμπόδια στις τηλεπικοινωνίες

Στο μεταξύ, ο κ. Βαλυράκης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να αξιοποιήσουν το λεπτομερειακό βάθος και την τεκμηρίωση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το απόρρητο των επικοινωνιών στην Ελλάδα ενδεχομένως να μην είναι διασφαλισμένο, σημειώνοντας πως είναι διάτρητο και ότι τα κρατικά μυστικά είναι προσβάσιμα. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι με την ανάσυρση της υπόθεσης από τη Βουλή έχει παρατηρήσει ότι η IP address του έχει μπλοκαριστεί από τον πάροχό του προς συγκεκριμένους αποδέκτες «για να δυσκολέψει την επικοινωνία».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η ζημία του Δημοσίου από τη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens προσεγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο και ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ για τον ΟΤΕ εν γένει, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Γερμανοί «λάδωναν» μέσα στον οργανισμό προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες της συμφωνίας.

Ο κ. Βαλυράκης επανέλαβε ότι το ύψος των δωροδοκιών έφτανε το 10% και παρατήρησε πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες που αρνούνταν να παραλάβουν προβληματικές συμβάσεις της εταιρείας «ξηλώνονταν» από πιο «πρόθυμα» στελέχη, όπως συνέβη στην περίπτωση του C4I, είπε.

Ο κ. Βαλυράκης εκτίμησε ότι το πλήθος των ενδιάμεσων προσώπων που χρησιμοποιούσε η Siemens ήταν μέγα και ξεπερνούσε τα 200 άτομα τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην Ιντρακόμ. «Αντιλαμβάνεστε ότι αντίστοιχη αναλογία υπήρχε και στο πολιτικό επίπεδο» είπε και πρόσθεσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή είχε καταφέρει να συνδέσει πρόσωπα με ροές χρήματος και είχε εντοπίσει ενδείξεις ικανές για παραπομπή στο δικαστήριο. Ωστόσο η Ολομέλεια δεν έκανε το επόμενο βήμα.

Βαλυράκης: «Αξιοποιήστε το πόρισμα»

Ο άλλοτε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής σημείωσε ότι η δικογραφία αποτελεί ένα «ατελείωτο οπλοστάσιο» και κάλεσε την επιτροπή να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει, να προστατεύσει βασικούς μάρτυρες κατηγορίες και να ασκήσει πιέσεις στην εταιρεία προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια.

Ο κ. Βαλυράκης δήλωσε εμφατικά ότι οι κυβερνήσεις, παρ’ όλο που είχαν ως οπλοστάσιο την επιβολή προστίμων για κάθε σύμβαση, δεν αντιμετώπισαν την εταιρεία ως εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι σχέδιο απόφασης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη για επιβολή προστίμου στην εταιρεία δεν υπεγράφη ποτέ από τα συναρμόδια υπουργεία. Παρόμοια απροθυμία έδειξε, όπως είπε, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μπορεί εκ του νόμου να επιβάλει πρόστιμα έως το 15% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. «Δεν κάναμε τίποτε από αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε» είπε.

Επίσης, επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη ήταν απρόθυμη να βοηθήσει την Επιτροπή και μίλησε για κατάχρηση εξουσίας, καθώς, παρ’ όλο που οι λειτουργοί της είχαν όλα τα στοιχεία, δεν κινήθηκαν κατά της εταιρείας και των εμπλεκομένων. Μάλιστα, τόνισε ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν καλύπτεται από τις πρόνοιες του Συντάγματος και παραγράφεται ύστερα από 15-20 χρόνια. «Δεν υπάρχει απυρόβλητο στους υπουργούς που υποπίπτουν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» τόνισε.

«Έχει αποθρασυνθεί η Siemens. Από τη δική μας μεριά, δεν υπάρχει το σθένος και η παρρησία και δεν υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας» κατέληξε.