Στο τραπέζι της ευρωζώνης βρίσκεται το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.
Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που προετοιμάζονται για την συνάντηση του Eurogroup σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, συμπέραναν στις επαφές τους στην Μπρατισλάβα το βράδυ της Πέμπτης ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.
Το πρώτο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας με χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το δεύτερο σενάριο είναι μία περαιτέρω επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, που εκπνέει στο τέλος του μήνα, ταυτόχρονα με την υποχρέωση της Ελλάδας να καταβάλει στο ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ.
Και η τρίτη πιθανότητα η οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων ήταν το «σχέδιο Β» για την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο στις εν λόγω συζητήσεις δεν υπήρξαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και αποφάσεις.
Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι είναι μάλλον απίθανο οι δανειστές να επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας-δανειστών για τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν να διατεθούν στη χώρα υπό το τρέχον πρόγραμμα που επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο.
«Αυτό θα απαιτούσε πρόοδο μέσα σε λίγες μέρες, η οποία που δεν ήταν εφικτή επί εβδομάδες. Η αντίδραση ΕΚΤ, ΔΝΤ και αρκετών κρατών μελών έδειξε εξαιρετικό προβληματισμό», είπε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των όσων συζητήθηκαν.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος στην συνάντηση είπε ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εγκαίρως μία συμφωνία, είπαν άλλοι αξιωματούχοι. Αυτό στην πράξη σημαίνει μία συμφωνία που θα εγκριθεί από το Eurogroup που θα συνενδριάσει στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουνίου.
Αξιωματούχοι είπαν, ωστόσο, ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί η εκταμίευση της βοήθειας στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς απαιτούνται αρκετές νομικές ενέργειες.
Το δεύτερο σενάριο που συζητήθηκε ήταν αυτό της επέκτασης του προγράμματος ώστε να διατηρηθούν τα 7,2 δις ευρώ και τα 10,9 δις ευρώ που απέμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να εκταμιευθούν όταν υπάρξει συμφωνία.
Εάν δεν γίνει αυτό, τα κεφάλαια αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα καθώς το πρόγραμμα θα έχει λήξει.
Συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές για την παράταση, με διάρκεια από μερικές εβδομάδες έως και τον Μάρτιο του 2016, ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Μία τέτοια χρονική επέκταση θα προέβλεπε την επιβολή όρων στην Ελλάδα για την τμηματική καταβολή των δόσεων με την εκπλήρωσή τους.
Εκπρόσωποι ορισμένων χωρών πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζωνης θα πρέπει να ετοιμάζονται για το τρίτο σενάριο, αυτό της χρεοκοπίας.
«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση του ‘σχεδίου Β’ για την Ελλάδα», είπε ένας άλλος αξιωματούχος. Δύο ακόμα αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε εξέταση του σεναρίου.
Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί μία χρεοκοπία χώρας μέλος της ευρωζώνης μέσα στο ευρώ δεν έχει ξαναυπάρξει. Δεν υπήρξε κάποια κατάληξη.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο θα περιελάμβανε σχεδόν σίγουρα περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτραπεί η εκροή κεφαλαίων σε ευρώ από την χώρα και την έκδοση υποσχετικών τίτλων (IOUs) από την Αθήνα ως μέσο πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου.