Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κάλεσαν την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν γρήγορα το οικονομικό εμπάργκο που πλήττει την Κούβα και επανέλαβαν τη βούλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για το κλίμα τον Δεκέμβριο, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 17 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων», αναφέρουν οι 28 χώρες της ΕΕ και οι 33 της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) στην τελική διακήρυξή τους έπειτα από τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν για μία ταχεία άρση του εμπάργκο», προσθέτουν.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν τη λύπη τους «για τις υπερβολικές ανθρωπιστικές συνέπειες που είχαν για τον κουβανικό λαό» τα μέτρα που έλαβαν από το 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να απομονώσουν το κομμουνιστικό νησί, τα οποία «εμποδίζουν τη νόμιμη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κούβα επιδιώκουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία-πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας έως το τέλος του έτους, παράλληλα με το ξεπάγωμα των σχέσεων του νησιού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Εξι μήνες πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, οι 61 χώρες της ΕΕ και της Celac διαβεβαιώνουν εξάλλου πως θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να «καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη το μέγιστο στους δύο ή 1,5 βαθμούς Κελσίου».
Ο τελευταίος αριθμός φαίνεται ότι διατηρήθηκε χάρη στην επιμονή των νησιών της Καραϊβικής, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης των υδάτων που προκαλεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η ΕΕ και η Celac συμφώνησαν να γίνει μία ελάχιστη αναφορά στη Βενεζουέλα, ενώ το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο έχει φυλακίσει πολλούς πολιτικούς αντιπάλους του, επικρίνεται συχνά από ορισμένους Ευρωπαίους και κυρίως από την Ισπανία. Πολλές λατινοαμερικανικές χώρες επιθυμούσαν αντίθετα να καταδικαστούν ανοιχτά οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Καράκας τον Μάρτιο.