Τα μικρά αθώα ψεματάκια είναι μέσα στη ζωή, ιδιαίτερα όταν σκοπός είναι να διευκολύνουν και να «ελαφρύνουν» δύσκολες καταστάσεις. Οταν όμως αυτά λαμβάνουν διαστάσεις με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε καθημερινή τακτική, τότε ίσως να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από την «ωμή» αλήθεια.
Βρετανική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για χάρη της ασφαλιστικής εταιρείας Privilege και στην οποία έλαβαν μέρος 2.000 άτομα έδειξε ότι το ωραίο φύλο είναι εκείνο που έχει μεγαλύτερη τάση να λέει… κι ένα ψεματάκι παραπάνω. Οπως φάνηκε από τις απαντήσεις των εθελοντών, τέσσερις στις πέντε γυναίκες δήλωσαν ότι θα πουν ένα ψέμα σε καθημερινή βάση.
Κάποιες από τις συμμετέχουσες μάλιστα παραδέχθηκαν ότι κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ενδεχομένως τα ψέματά τους να αγγίξουν τα… 30! Από την άλλη πλευρά, δύο στους τρεις άνδρες δήλωσαν ότι λένε ψέματα καθημερινά. Η γενικότερη εικόνα, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εθελοντών, δεν είναι τόσο άσχημη όσο και τα στατιστικά στοιχεία, καθώς οι περισσότεροι τείνουν να χρησιμοποιούν μικρά ψεματάκια με σκοπό να μην πληγώσουν τα συναισθήματα των γύρω τους.
Αλήθεια ή ψέματα;

Το 55% δήλωσε ότι είπε ψέματα «για να κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα» και το 32% «για να μην μπλέξει». Ενας στους τέσσερις χρησιμοποίησε τη φράση «η ζωή είναι περίπλοκη» για να περιγράψει τον λόγο για τον οποίο καταφεύγει σε ψέματα, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι λένε ψέματα «για να αποδείξουν κάτι» ή «για να γλιτώσουν» από μια δύσκολη κατάσταση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων λέει ψέματα για θέματα που αφορούν την εργασία, τον μισθό και το βάρος του, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν ότι δήθεν μοιράζονται ένα χόμπι με ένα άτομο που προσπαθούν να προσεγγίσουν.
Περίπου το 80% των εθελοντών δήλωσε ότι είπε ψέματα μόνο και μόνο για να μην πληγώσει κάποιον, ενώ ένας στους δέκα ανέφερε ότι τελικά το ψεματάκι που χρησιμοποίησε κατέληξε να πληγώνει το άτομο που προσπαθούσε να προστατεύσει εξαρχής.
Σπίτι, γραφείο και social media στην κορυφή

Από τη δημοσκόπηση φάνηκε ακόμη ότι ο χώρος που «διανθίζεται» από τα περισσότερα ψέματα είναι το σπίτι μας, ενώ αμέσως μετά στην κατάταξη έρχεται ο χώρος εργασίας και μάλιστα κατά τη διάρκεια επαγγελματικής συνέντευξης για δουλειά. Τα social media δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από τη λίστα όπου συχνάζουν οι σύγχρονοι… Πινόκιο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που και τα βιογραφικά σημειώματα κρύβουν «περικοκλάδες» ψεύδους.
Οι μεσήλικοι είναι εκείνοι που εκστομίζουν τα περισσότερα ψέματα καθώς η πλειοψηφία όσων παραδέχθηκαν ότι ψεύδονται συχνά άγγιζε τα 46 έτη. Στην κορυφή των ατόμων που δέχονται τα περισσότερα ψέματα σκαρφάλωσε ο φιλικός κύκλος για το 30% των εθελοντών. Αμέσως μετά ακολουθούσαν οι συνάδελφοι, οι σύντροφοι και τα παιδιά.
Η αλήθεια, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, φαίνεται να περιορίζεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και στα χειρουργεία. Τα συμπεράσματα δικά σας…

HeliosPlus