Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το αφήνουν επικαλείται σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα κηρύξει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, εντασσόμενη στην ίδια λίστα με τη Ζιμπάμπουε και την Αργεντινή. Όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και ομαδοποίησε τις δόσεις για να τις πληρώσει στο τέλος του μήνα.

Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ επιμένει να αποπληρωθεί στο ακέραιο και δεν αναμένεται να δανείσει επιπλέον στην Αθήνα. Αλλά το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του, θέλουν το Ταμείο να συνεχίσει να συμμετέχει στην εκτέλεση οποιουδήποτε νέου σχεδίου για την Ελλάδα, διότι εμπιστεύονται την εμπειρία και την πειθαρχία του.

Το Reuters σημειώνει πως οι επικριτές του Ταμείου δηλώνουν πως το ΔΝΤ έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του συμβαδίζοντας με την πολιτική ελίτ στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη από το να επιμένουν σε διαγραφές, πρώτα από τους ιδιώτες πιστωτές και τώρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα για το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών της», δηλώνει ο Ουσμένε Μαντένγκ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ. «Το συμφέρον του ΔΝΤ δεν ευθυγραμμίζεται απαραιτήτως με αυτό της ΕΕ και της ΕΚΤ», δήλωσε.

Το πρακτορείο κάνει αναφορά και σε εσωτερική έκθεση, που συντάχθηκε από το προσωπικό του Ταμείου το 2013, και η οποία ανέφερε πως αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν αμφιβολίες το 2010 για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειό της εγκαίρως αλλά συμφώνησαν στο σχέδιο εξαιτίας των ανησυχιών για την μόλυνση άλλων ευρωπαϊκών κρατών από την Ελλάδα.

Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση το Reuters σημειώνει πως πίσω από τις κλειστές πόρτες, αξιωματούχου του ΔΝΤ δηλώνουν στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στις ελληνικές διαπραγματεύσεις και στην κριτική που έχει ασκηθεί στο Ταμείο από Έλληνες αριστερούς υπουργούς για τις απαιτήσεις του για μειώσεις των συντάξεων και την άρνησή του για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αντίστοιχα με τα πρότυπα του ILO, το Reuters φιλοξενεί απόψεις αξιωματούχων του ΔΝΤ που μιλώντας ανώνυμα αρνούνται ότι επιμένουν σε αυτές τις συγκεκριμένες μειώσεις των συντάξεων.

«Το πώς ακριβώς οι Έλληνες θα πετύχουν αυτόν τον στόχο, εξαρτάται από αυτούς. Το Ταμείο απλώς λέει, εάν δεν εξοικονομήσετε τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να το κάνετε με άλλον», σημείωσε η εν λόγω πηγή.