«Η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία «European Benchmarking» και με αφορμή την αύξηση τιμών στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα.
Η ΕΞΑΑΑ επιβεβαιώνει τη θετική εξέλιξη στην τουριστική κίνηση και την απόδοση των ξενοδοχείων, καθώς παρατηρείται αύξηση 10% στη μέση πληρότητα και 5,3% στη μέση τιμή δωματίου, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting, τον Μάιο η μέση τιμή δωματίου ανέρχεται στα 98,21 ευρώ από 93,77 ευρώ τον Μάιο του 2014, με την πληρότητα να έχει ενισχυθεί σε 89,4% από 85,4% τον περσινό μήνα. Αντίστοιχα, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αγγίζει τα 87,83 ευρώ από 80,13 ευρώ τον Μάιο του 2014. Σε ό,τι αφορά δε τη σύγκριση με δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, στο διάστημα έως τον Απρίλιο του 2015, η μέση τιμή δωματίου στην Αθήνα κυμαίνεται στα 75,74 ευρώ και είναι η χαμηλότερη, καθώς το εύρος είναι από 88,25 ευρώ (Μαδρίτη) έως και 230,80 ευρώ (Παρίσι).
Ωστόσο η Ενωση υπογραμμίζει την «εύθραυστη» πορεία ανάκαμψης του προορισμού «μετά από πολλά χρόνια δυσφήμησης και τουριστικής αφάνειας», αλλά και το γεγονός ότι η αύξηση 26% των αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), δεν αντανακλάται στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, καθώς παρατηρείται ένα σημαντικό ποσοστό αφίξεων να διαφεύγει. «Εχουμε επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των χιλιάδων παρανόμως λειτουργούντων καταλυμάτων, που συνεχώς απορροφούν μερίδιο της αγοράς και ζήτησης, ενισχύοντας το υπάρχον κενόσε φορολογικές εισπράξεις, θέσεις εργασίας κ.λπ.». Και προσθέτει ότι «τα ξενοδοχεία έχουν διατηρήσει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική παίζοντας έτσι έναν άκρως καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη του προορισμού».
Αναφερόμενη στην ανάγκη να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ως προς τις πραγματικές τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής, υποστηρίζει δε ότι «στατιστικά τιμών τα οποία αναφέρονται μόνο σε διαδικτυακές τιμέςκαι σε διαθεσιμότητα δωματίων περιόδου αιχμής ή «last minute» δεν αποτελούνπάντα έγκυρη προσέγγιση και συχνά δημιουργούν παραπλανητική και αναληθή εικόνα, για λόγους που έχουμε κατ’ επανάληψη αναλύσει».
Εξάλλου μετά την πενταετία 2008 –2013, κατά τη διάρκεια της οποίας ο προορισμός κατέγραψε κατακόρυφη πτώση σε όλους τους δείκτες, από 40% έως και 60%, και η δυναμικότητά του έχασε 89 ξενοδοχειακές μονάδες, η θετική κίνηση τον τελευταίο χρόνο «δεν μπορεί να καλύψει τις μέχρι σήμερα απώλειες και αφετέρου εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις αληθινές δυνατότητες και προοπτικές του προορισμού», όπως σημειώνεται.
Ενώ η ΕΞΑΑΑ επαναλαμβάνει τη σημασία ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου τουριστικού προορισμού και την αντιμετώπιση στρατηγικών θεμάτων, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, η κρουαζιέρα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η εκμετάλλευση του Ελληνικού, η ασφάλεια στο κέντρο της πρωτεύουσας κατοίκων και επισκεπτών, αλλιώς «θα παραμείνουμε έρμαια των όποιων θετικών ή αρνητικών συγκυριών».