Λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε χθες μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν ο έλληνας Πρωθυπουργός μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και επιφανέστερος υποστηρικτής της Αθήνας εμφανίστηκε απογοητευμένος και «προδομένος» από τη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα. «Δεν πάει άλλο» φέρεται να ήταν το μήνυμά του. «Η Αθήνα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» πρόσθεσε.
Η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον του Κολεγίου έγινε στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων της Επιτροπής στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα όσα είπε ο έμπειρος λουξεμβούργιος πολιτικός δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του νεαρού έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις δεν τήρησε τις υποσχέσεις του – με τελευταία αυτής της κατάθεσης αντιπροτάσεων σύντομα μετά από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη όταν και κατατέθηκε η πρόταση των δανειστών που απέρριψε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή δύο ημέρες αργότερα.
Η αποστασιοποίηση Γιούνκερ πρέπει να ειδωθεί σε συνδυασμό με τις πιέσεις που έχει δεχθεί ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόσο από ισχυρές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, όσο και από την ευρωπαϊκή Δεξιά για τη στάση του έναντι της Αθήνας. Κοινοτική πηγή έλεγε στο «Βήμα» ότι ο Γιούνκερ εμφανίστηκε υπερβολικά φιλικός με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην αρχή του βίου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η εμπιστοσύνη έχει καταρρακωθεί για την ελληνική κυβέρνηση. Ίσως για αυτό, παρά ορισμένες διαβεβαιώσεις που είχαν διαρρεύσει, γερμανική κυβερνητική πηγή επέμενε χθες το βράδυ ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη κανονιστεί» σε σχέση με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μιλώντας ενώπιον του Κολεγίου, ο κ. Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στη συνάντηση αυτή.
Η αίσθηση που έχει αρχίσει και δημιουργείται σε αξιωματούχους των θεσμών έπειτα και από την κατάθεση της τελευταίας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Αθήνα θέλει να εκβιάσει τα πράγματα μέχρι την ύστατη ώρα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, που έκριναν ανεπαρκή και την ελληνική πρόταση της Τρίτης, σημείωναν ότι η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει υπολογίσει σωστά τις διαθέσεις τους. Η πρόταση για παράταση του προγράμματος εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά πολλές πτυχές της παραμένουν άγνωστες (πχ η διάρκειά της, ο ρόλος του ΔΝΤ κ.ά).
Παράλληλα, στη Γερμανία, τα περιθώρια ελιγμών της κυρίας Μέρκελ να βρει λύση περιορίζονται. Κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο με άριστη γνώση των ισορροπιών έλεγε χθες στο «Βήμα» ότι στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδος έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα της καγκελαρίου να προσφέρει κάποια «οδό διαφυγής» ή κάποιο είδος «γλυκαντικού» στον κ. Τσίπρα περιορίζονται δραματικά.