«H OTE TV αναπτύσσεται δυναμικά και έχει ήδη 375.000 συνδρομητές. Πέρσυ το Καλοκαίρι εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για τη Nova, αλλά τα στελέχη της Forthnet ακολούθησαν μια παρελκυστική πολιτική και έβαζαν εμπόδια στον οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) που θέλαμε να κάνουμε. Εν τω μεταξύ από τότε έχουν αλλάξει πολλά οικονομικά δεδομένα τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο εταιρειών. Απαιτείται επαναξιολόγηση της πρότασης. Θα δούμε…»
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ έβαλε -χωρίς να το πει ευθέως- ένα τέλος στο φλερτ του οργανισμού με τη Nova απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα σχέδια του ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια.
Οι ειδήσεις της συνέντευξης είναι η έναρξη παροχής συνδυαστικών υπηρεσιών από τον Οργανισμό και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 1,2 δις. ευρώ ανεξάρτητα από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχει προβληματισμός από το βασικό μέτοχο, την Deutsche Telekom, αλλά θεωρώ ότι όπως και το 2012 έτσι και τώρα δεν θα δούμε το αρνητικό σενάριο και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.
Τα high lights της συνέντευξης τύπου
* Ο οργανισμός αρχίζει να παρέχει στους πελάτες συνδυαστικές υπηρεσίες, προχωρεί στην ανανέωση του λογότυπου της Cosmote, ενώ στη συνδρομητική τηλεόραση εκτός από το OTE TV GO θα λανσάρει τον προσεχή Νοέμβριο το OTE TV Hybrid για μεγαλύτερη διαδραστικότητα του χρήστη (π.χ. για video on demand).
* Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου στο οποίο ανταποκρίθηκαν 800 εργαζόμενοι, 200 πάνω από το στόχο. Το κόστος θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ και δεν θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κόστος το επωμίζεται όλο ο οργανισμός. Θα προσληφθούν 300 νέοι υπάλληλοι στο τεχνικό πεδίο και στις πωλήσεις. «Γενικότερα, μετά τις εθελουσίες εξόδους του οργανισμού έχουν προσληφθεί 2.000 νέοι εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα και όρεξη για δουλειά», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ.
* Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια ο μετασχηματισμός του ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική του ΟΤΕ για το μέλλον στηρίζεται σε έξι άξονες:Τεχνολογική υπεροχή, εμπειρία του πελάτη, νέες πηγές εσόδων και υπηρεσίες (ΟΤΕ tv, 4G, VDSL, μεγάλα έργα ICT, υπηρεσίες cloud κ.τ.λ.) που αντισταθμίζουν την πτώση από τον παραδοσιακό κλάδο των υπηρεσιών, ηγετική θέση στις παραδοσιακές υπηρεσίες σταθερής κινητής και ιντερνετ, βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού.
* Στο 4G καλύπτεται το 70% του πληθυσμού και το 4G+ καλύπτει επιλεγμένες περιοχές από τις αρχές του 2015, ωστόσο η ταχύτητα ανάπτυξης στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων για την τηλεφωνία. Στο VDSL η πληθυσμιακή κάλυψη φθάνει το 30%. Για το 2015, στόχος είναι στο VDSL να καλυφθεί το 40% του πληθυσμού και στο 4G το 80%. Το 2015 ξεκινά και ο μετασχηματισμός του δικτύου σε All IP.
*Την περασμένη πενταετία ο όμιλος επένδυσε 5 δις. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια του ΕΣΠΑ και το κόστος του φάσματος, ενώ οι νέες επενδύσεις στην τρέχουσα τετραετία αντιστοιχούν στο 1,2 δις. ευρώ. «Επενδύουμε το 60% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται συνολικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ.
* Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν το πρώτο καθαρά θετικό τρίμηνο της σταθερής τηλεφωνίας τα τελευταία 9 χρόνια.
* Στην κινητή τηλεφωνία (Cosmote), στο κλείσιμο της χρονιάς, η θέση ως προς το μερίδιο εσόδων ήταν στο 52,4% (30,7% η Vodafone και 16,9% η Wind) έναντι του 37% το 2007 και στα EBITDA 63,9% από 41% το 2007 (26,4% και 9,76% για τη Vodafone και τη Wind).
* Οι στόχοι της ψηφιακής ατζέντας της ΕΕ έως το 2020 έχουν υιοθετηθεί πλήρως από τον ΟΤΕ και είναι το 100% του πληθυσμού να απολαμβάνει ταχύτητες 30 mbps και το 50% του πληθυσμού ταχύτητες 100 mbps.
* Υπάρχει προβληματισμός για την αγορά της Αλβανίας.
* Ο ΟΤΕ TV θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ έσοδα το 2015 και το 2016 τα 100 εκατ. ευρώ.
* Ο οργανισμός δεν μπαίνει στη διαδικασία συζητήσεων με άλλους παρόχους για εξαγορές και συνεργασίες, καθώς δεν το επιτρέπει ο ρυθμιστής.
* Για το θέμα των τιμολογίων , ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι δεν μπορούν να πέσουν κάτω από ένα σημείο, λόγω της ρύθμισης.
* Στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας το 2014 ο όμιλος διέθεσε 2,8 εκατ. ευρώ. για περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις.
Ο κ. Τσαμάζ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρηματοοικονομικά του οργανισμού που αποτελούν και την «πανοπλία» του στο καθεστώς αστάθειας της ελληνικής αγοράς. Tο ταμείο έχει 1 δις. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο 1,1 δις. ευρώ και είναι 0,8 φορές τα ebitda του ομίλου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές -μέγεθος ενδεικτικό της υγείας μιας επιχείρησης –έφτασαν το 2014 στα 583 εκατ. ευρώ και το 2015 δεν θα πέσουν κάτω από τα 500 εκατ ευρώ. Λόγω των παραπάνω ο οργανισμός θα διανείμει μετά από τέσσερα χρόνια μέρισμα στους μετόχους.