Το αριστερής ιδεολογίας HDP δεν το ψήφισαν μόνο αριστεροί Κούρδοι αλλά και δυσαρεστημένοι Τούρκοι που θέλησαν να βάλουν ένα τέλος στην παντοκρατορία του Ερντογάν. Ο 42χρονος Ντεμιρτάς, που είχε λάβει 9,77% στις περυσινές προεδρικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο Ερντογάν με 52%, έχει ιδιαίτερη απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους –όπως και ο Ερντογάν, όταν ήταν νεότερος, στα πρώτα του χρόνια στην πολιτική.

Στις προεκλογικές εμφανίσεις του γλυκομίλητου Ντεμιρτάς οι γυναίκες συνωστίζονται για να βγάλουν μια σέλφι μαζί του. Δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη όμως σε μια μερίδα Τούρκων οι οποίοι θεωρούν ότι πίσω από τη μετριοπαθή βιτρίνα του Ντεμιρτάς κρύβεται η σκληροπυρηνική, «τρομοκρατική», όπως τη θεωρούν οι τούρκοι εθνικιστές, ιδεολογία του ΡΚΚ.

Ο Ντεμιρτάς, που κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, πλασάρεται ως ένας «αντι-Ερντογάν», δηλαδή απαλλαγμένος από τον αυταρχισμό του προέδρου, αλλά και ένας «αντι-Κιλιτσντάρογλου», δηλαδή που δεν υποφέρει από την έλλειψη χαρισματικότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).
Μετά το 12% που το κουρδικό κόμμα έλαβε στις εκλογές θα εκλέξει τουλάχιστον 50 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση το ΑΚΡ δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, άρα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, όπως κάνει ανελλιπώς από το 2002.
«Το ΑΚΡ μάς θεωρεί τον κυριότερο αντίπαλό του» έλεγε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε η λασπολογία προς τον Ντεμιρτάς που διακινούσε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο ισχυρισμός ότι ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έφαγε τρεις φέτες μπέικον σε παλαιότερο ταξίδι του στην Κολονία.

Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τον Ντεμιρτάς ως άθεο αποσκοπώντας στο να διώξουν από το HDP τις ψήφους των συντηρητικών, θρησκευόμενων Κούρδων.

Μεγαλώνοντας στο Ντιγιάρμπακιρ –όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι και υπήρξε από τα επίκεντρα του 30ετούς εμφυλίου μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που στοίχισε 40.000 ζωές –ο Ντεμιρτάς έζησε στο πετσί του τη σκοτεινή αυτή εποχή.

Σύμφωνα με το «Spiegel», αποφάσισε να γίνει δικηγόρος όταν ο αδελφός του καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση επειδή δήθεν ήταν μέλος του ΡΚΚ (είχε συμμετάσχει απλώς σε μια διαδήλωση) και η οικογένεια Ντεμιρτάς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει δικηγόρο. Ειδικεύτηκε σε υποθέσεις που αφορούσαν βασανιστήρια από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και κάθε φορά που υπερασπιζόταν κάποιο θύμα βασανιστηρίων η αστυνομία τον καλούσε για ανάκριση.

Ο Ερντογάν παρουσιάζει τον Ντεμιρτάς σαν μια μαριονέτα του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται από πέρσι για μια ειρηνική επίλυση του Κουρδικού. Η επιτυχία του Ντεμιρτάς είναι ότι κατάφερε να ανοίξει την ατζέντα του HDP προκειμένου να μην αφορά μόνο το Κουρδικό αλλά να είναι πανεθνική και να αφορά όλους τους Τούρκους.
Στη συνέντευξή του προς το «Spiegel» ο ηγέτης του HDP παραδέχτηκε ότι κανένας τούρκος πολιτικός δεν έχει κάνει περισσότερα για τους Κούρδους από τον Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όμως ο πρόεδρος άρχισε να κλείνει εντατικά το μάτι στους εθνικιστές και να μεταχειρίζεται το Κουρδικό για να προσελκύσει την ψήφο τους.
Ο Ντεμιρτάς, από την πλευρά του, προσπάθησε προεκλογικά να προσελκύσει τις ψήφους των «αντι-ερντογανικών». «Οποιος επιθυμεί να εμποδίσει τον Ερντογάν να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δύναμή του πρέπει να ψηφίσει HDP» έλεγε.
Η πλατφόρμα του κόμματος περιλαμβάνει τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία σεξουαλικής επιλογής και άλλα προοδευτικά. «Κατέβασε» επίσης στις εκλογές έναν γκέι υποψήφιο.

Αλλά πολλοί αριστεροί Τούρκοι δίσταζαν να ψηφίσουν το HDP φοβούμενοι ότι μετεκλογικά μπορεί να στηρίξει το ΑΚΡ και να λάβει ως αντάλλαγμα παραχωρήσεις για τους Κούρδους.