Στην Ελλάδα είναι και πάλι στραμμένo το βλέμμα του διεθνούς Τύπου. Η ελληνική κρίση, οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι κόντρες, οι αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ο εκνευρισμός του Γιούνκερ για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή είναι τα βασικά θέματα στα δημοσιεύματα των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
«Νομίζετε ότι η ελληνική κρίση θα τελειώσει σύντομα, ξανασκεφτείτε το» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι τo σίριαλ της ελληνικής κρίσης έχει πολλά επεισόδια ακόμη.
«Σας έχει κουράσει το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα που παίζει η Ελλάδα με τους δανειστές; Καιρός να το συνηθίσετε» ξεκινά το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, πολύ σύντομα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα εκτιμά το δημοσίευμα.
«Ακόμη κι αν ο Αλ. Τσίπρας εξασφαλίσει τα 7,2 δισεκ. ευρώ που του κατακρατούν οι πιστωτές, σύντομα μετά θα χρειαστεί και νέα ένεση ρευστού» αναφέρει.
Ο βρετανικός Guardian σε συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται στην σημερινή συνάντηση του ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και με τον γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, αλλά και στις δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν ο οποίος επεσήμανε ότι ένα Grexit θα ήταν η χειρότερη καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ «δεν θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για εμάς».
«Στην Ελλάδα ζητήθηκε να καταλήξει σε συμφωνία, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με δραματικές συνέπειες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής Telegraph. «Ο χρόνος εξαντλείται για τον ΣΥΡΙΖΑ και επείγει να βρει κοινό έδαφος με τους δανειστές της χώρας, προειδοποιούν οι ευρωπαίοι ηγέτες», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Οι πιστωτές χάνουν την υπομονή τους με την αδιάλλακτη στάση της χώρας σχετικά με τις υποχρεώσεις της και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να βρει κοινό έδαφος με τους δανειστές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες», υπογραμμίζει το άρθρο, ενώ αναφέρεται και στην δυσαρέσκεια του Γιούνκερ σχετικά με την ομιλία του ελληνα πρωθυπουργού στην Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και το CNBS αναφέρεται στις ταραγμένες πλέον σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη. «Οι ηγέτες επιτίθενται, καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του CNBS, το οποίο υπογραμμίζει ότι καθώς οι συνομιλίες «τραβούν» όλο και πιο μακριά η πίεση και στις δύο πλευρές δημιουργεί εντάσεις και οι σχέσεις γίνονται όλο και χειρότερες. Αποκορύφωμα οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίζεται πλέον αγανακτισμένος αλλά και απογοητευμένος από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή διότι παρουσίασε την πρόταση ως τελεσίγραφο (take it or leave it), κάτι που δεν ισχύει, όπως είπε.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης αναφέρει ότι «Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την υποστήριξη των Βρυξελλών» ενώ επισημαίνει ότι ακόμη και ο βασικός υποστηρικτής του έως σήμερα κ. Γιούνκερ, τον κατηγορεί ότι ψεύδεται. Παράλληλα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για το αδιέξοδο στο οποίο εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ενώ αναφέρεται και την προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους να αναλάβουν δράση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θέλει να σώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine, στο οποίο περιγράφεται η καλή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών και οι προσπάθειες της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα.
Τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει η εφημερίδα, Μέρκελ και Τσίπρας έχουν αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση, παρά τις διαφωνίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν διαφαίνεται λύση στην ελληνική κρίση.
Υψηλόβαθμος Γερμανός πολιτικός σχολιάζει: «Η Μέρκελ βρίσκει τον Τσίπρα συμπαθητικό. Κατανοεί ότι έχει μπροστά του ένα απίστευτα δύσκολο έργο και ότι δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης. Θέλει να τον βοηθήσει».
Εξάλλου, όπως σημειώνει η FAZ, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολύ περισσότερη κατανόηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό από την πλειοψηφία των Γερμανών, των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών -του κόμματός της- ή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για τη Μέρκελ ο Τσίπρας δεν είναι ένας λαϊκιστής που δεν έχει καμία ιδέα για την οικονομία. Πιστεύει ότι μέσα σε διάστημα μερικών μηνών θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι προκάτοχοί του ανέβαλαν για χρόνια.
Διότι, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, σε κάθε έλεγχο του προγράμματος βοήθειας οι πιο δύσκολες και πολιτικά επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν για τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα η Μέρκελ βλέπει μια ευκαιρία με τον Τσίπρα, επισημαίνει η FAZ. Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει φιλικές σχέσεις με τους ολιγάρχες στην Ελλάδα, όπως οι προκάτοχοί του, θα μπορούσε να σπάσει τις υπάρχουσες δομές και να εξαλείψει τις ανισότητες.
Όταν ο Σόιμπλε δήλωσε ότι σκέφτεται ένα Grexit, η Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να ξεκαθαρίσει: όχι όσο βρίσκομαι στην εξουσία. Την προηγούμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το θέμα στα χέρια της και ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις όσο ποτέ άλλοτε. Κάλεσε στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής των τριών θεσμών.
Σύμφωνα με τη FAZ, η Μέρκελ, ο Ολάντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν μια μείωση του ελληνικού χρέους, όχι μέσω ενός κουρέματος, αλλά μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μικρότερων επιτοκίων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να βοηθήσει τον Τσίπρα, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα. Γνωρίζει τις διαφωνίες του Σόιμπλε. Γνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να πείσει το κόμμα της να συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας. Αλλά, όπως διερωτάται η FAZ, οι Χριστιανοδημοκράτες θα πουν πραγματικά όχι την επόμενη φορά που η καγκελάριος θα φέρει στη Μπούντεσταγκ το θέμα της αποδέσμευσης της τελευταίας δόσης του δεύτερου προγράμματος; Ή ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα; Μια διάσπαση στη Μπούντεσταγκ θα σήμαινε το τέλος της καγκελαρίας της Μέρκελ. Και αυτό μπορεί κανείς δύσκολα να το φανταστεί, καταλήγει η εφημερίδα.
«Ο Γιούνκερ χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα» τιτλοφορεί σήμερα η Berliner Zeitung και σχολιάζεται ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πρόβλημα με την Ελλάδα: «Συχνά η μάχη για τα πακέτα βοήθειας και τους όρους για την Αθήνα φαινόταν σαν μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο έθνη και τους πολιτικούς τους. Αυτή την εντύπωση διέλυσε στην συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνάντησης των G7 στο Έλμαου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι μόνο οι Γερμανοί αυτοί που έχουν προβλήματα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ο Τσίπρας είναι φίλος του και θα παραμείνει, τόνισε, αλλά μια φιλία δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς κάποιους ελάχιστους κανόνες». «Ασυνήθιστα σκληρή και προσωπική» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος την επίθεση Γιούνκερ στον Τσίπρα και τον λόγο του «σαφή, σχεδόν τραχύ».
Στο ίδιο κλίμα κινείται και το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung, όπου επίσης αναφέρονται τα ξεκάθαρα λόγια του Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Εκνευρισμένος δήλωσε ο (πρόεδρος της Κομισιόν) επειδή ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση διαπραγμάτευσής του μπροστά στο κοινοβούλιο ως μη διαπραγματεύσιμη, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα επισημαίνει τη διορία που έχει η Ελλάδα μέχρι τις 30. Ιούνιου να συμφωνήσει με τους δανειστές για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.