Εποικοδομητική χαρακτήρισε σήμερα Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει αύριο, Παρασκευή, κανονικά τη δόση των 305 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε για την οικονομία των ΗΠΑ από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την Ελλάδα. Αρχικά καλωσόρισε την εποικοδομητική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως δίνει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στη διαπραγμάτευση.

Η ίδια ανέφερε πως η κοινή πρόταση που κατέθεσαν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ευελιξία σε σχέση με τους στόχους του αρχικού προγράμματος και έφερε ως παράδειγμα την αγορά εργασίας, το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και το χρόνο που αυτή πρέπει να επιτευχθεί.

«Στόχος είναι να διευκολύνουμε την προσαρμογή της Ελλάδας» είπε και σημείωσε πως θα πρέπει να ακολουθήσει πολλή τεχνική εργασία και να υπάρξει «συμπαγής» εφαρμογή των παρεμβάσεων από την ελληνική πλευρά. «Είμαστε ευέλικτοι όταν αξιολογούμε τα μέτρα που μας οδηγούν στον στόχο του πλεονάσματος» σημείωσε και συνδύασε το πλεόνασμα με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη χθεσινή δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι μια ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τις πηγές ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα θα πληρώσει αύριο το ΔΝΤ ή εάν θα συμπτύξει τις δόσεις για το τέλος του μήνα, αναφέρθηκε στην δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος από τις Βρυξέλλες είπε «μην ανησυχείτε» για το θέμα και σημείωσε πως είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει τη δόση. Στη βάση αυτή ανέφερε πως η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα.

Σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ έχει υπολογίσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή ενός Grexit στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είπε πως το ρίσκο θα είναι μικρό. «Δεν θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ρίσκο για τις ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας πως γενικά υπάρχει αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Ερωτηθείσα τι πήγε λάθος στο ελληνικό πρόγραμμα την τελευταία πενταετία και ποιος ευθύνεται για αυτό, απέφυγε να απαντήσει και αρκέσθηκε να αναφέρει πως αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με τρόπο που η δημοσιονομική προσαρμογή δεν βαρύνει τους πιο αδύναμους η χώρα θα ανακάμψει.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε και προσέθεσε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να εισέρθει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ώστε οι επενδυτές να την εμπιστευτούν ξανά και να πάψει να χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ.