Η συγγραφέας από το Μπανγκλαντές Τασλίμα Νασρίν δήλωσε την Τετάρτη ότι εγκατέλειψε την Ινδία για να καταφύγει στις ΗΠΑ, αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή της από ισλαμιστές που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τις δολοφονίες μπλόγκερ στη χώρα καταγωγής της.

Η Νασρίν, η οποία είχε αναγκαστεί το 1994 να εγκαταλείψει το Μπανγκλαντές για την Ευρώπη μετά τις κατηγορίες για βλασφημία που της είχαν προσάψει εξτρεμιστές μετά την κυκλοφορία ενός βιβλίου της, τόνισε ότι δεν αισθανόταν πλέον ασφαλής στο Νέο Δελχί, όπου είχε εγκατασταθεί.

«Απειλήθηκα από ισλαμιστές που σκότωσαν αθεϊστές μπλόγκερ στο Μπανγκλαντές. Ανησυχώ», έγραψε στο Twitter. «Θα επιστρέψω όταν θα αισθανθώ ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η 52χρονη σήμερα συγγραφέας διευκρίνισε ότι είχε ζητήσει να δει τον υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας Ράτζναθ Σινχ μετά τις απειλές που δέχθηκε για την ζωή της, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Η Νασρίν έλαβε την απόφαση αυτή μετά τη δολοφονία με μαχαίρι στο Μπανγκλαντές του αθεϊστή μπλόγκερ Ανάντα Μπιτζόι Ντας, ο οποίος ήταν ο τρίτος κατά σειρά που δολοφονήθηκε με αυτόν τον τρόπο από τον Φεβρουάριο. Πίσω από τις δολοφονίες αυτές πιστεύεται ότι κρύβονται φανατικοί ισλαμιστές.

Ο Ντας είχε γράψει ένα ποίημα στο οποίο εξήρε την Νασρίν, η οποία είχε εγκαταλείψει το Μπανγκλαντές μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η Ντροπή», στο οποίο περιγράφει τη ζωή μιας οικογένειας ινδουϊστών που αντιμετωπίζει διώξεις στο Μπανγκλαντές, μια χώρα στην οποία το 90% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Εδώ και μερικά χρόνια διαπιστώνεται μια άνοδος της εξτρεμιστικής θρησκευτικής βίας στο Μπανγκλαντές. Τουλάχιστον πέντε μπλόγκερ έχουν δεχθεί επίθεση από το 2013 από ισλαμιστές από τότε που μια εξτρεμιστική οργάνωση, η Χεφαζάτ-ι-Ισλάμ, ζήτησε τον θάνατο των αθεϊστών που είχαν διοργανώσει διαδηλώσεις κατά της ανόδου του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Αφού έφυγε από το Μπανγκλαντές, η Νασρίν έζησε εξόριστη για 10 χρόνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προτού εξασφαλίσει προσωρινή άδεια παραμονής στην Ινδία το 2004.