Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ύστερα από την αρνητική πρόταση του ειδικού εφέτη ανακριτή στην αίτηση που κατέθεσε προσφάτως ο κρατούμενος στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου για το «βραχιολάκι».

Και ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, στην ιστοσελίδα Indymedia, με την υπογραφή «αλληλέγγυοι/ες», έχει αναρτηθεί κείμενο στο οποίο όχι μόνον στηλιτεύεται η πρόταση του ανακριτή, αλλά και γίνεται λόγος για «θέατρο του παραλόγου» και «νομικό πραξικόπημα», με ευθεία αναφορά στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση. Στην επιστολή γίνεται σαφές, ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου του ΤΕΙ όπου είχε επιτύχει (όπως όριζε η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο) ενώ τίθεται εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα γιατί το αίτημα εστάλη στον ανακριτή όταν «με βάση την ίδια τροπολογία για τους υπόδικους καταργήθηκε η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή».

Με αφορμή την αρνητική γνώμη ανακριτή, σε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά δεσμεύεται να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος.

Η ανακοίνωση έχι ως εξής:

«Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. »Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

»Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».