Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη δει το ελληνικό κείμενο. Ωστόσο, προσθέτει, ότι αν λάβει υπόψη περιγραφές και σχόλια που έχουν ακουστεί για αυτό «έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος».

Δεν χάνει δε την ευκαιρία για ένα ακόμη καρφί στην Αθήνα λέγοντας ότι το Βερολίνο εξεπλάγη από την ελληνική πρόταση, καθώς «περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις».

«Τώρα λέγεται ότι έχουν έρθει» συνέχισε και τόνισε:

«Δεν μπορώ εδώ να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν διαθέτω. Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος.»

» Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, διότι γνωρίζετε ότι την Δευτέρα -λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα εδώ και μήνες δεν παρουσίαζε τίποτα- οι τρεις θεσμοί συνεννοήθηκαν να υποβάλουν μια δική τους πρόταση.

» Αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται και αυτή η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για εμάς η σημαντική βάση των συζητήσεων».

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο για κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάνοντας παράλληλα λόγο για αμετακίνητους όρους σχετικά με την πρόταση των θεσμών που αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών.

«Είναι αυτονόητο ότι μια πρόταση των θεσμών θα λαμβάνει υπόψη και επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης», αλλά υπάρχουν κάποιοι «αμετακίνητοι» όροι και στο τέλος «πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

«Κούρεμα και παρόμοια θέματα δεν αποτελούν επιλογή για το μέλλον. Στο τέλος θα υπάρξει ένα συνολικό πακέτο. Και πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουν οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά την τεχνική γνώση, αυτήν την διαθέτει το ΔΝΤ», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό και επανέλαβε ότι «για την περαιτέρω διαδικασία, σημείο εκκίνησης για μια -ελπίζουμε γρήγορη και επιτυχή- ολοκλήρωση του προγράμματος, θα είναι αυτό το οποίο θα φέρουν στο τραπέζι οι τρεις θεσμοί». Υπογράμμισε δε ότι «δεν ισχύει ότι δεν ακούγεται η φωνή της Ελλάδας».

«Σημείο εκκίνησης είναι το τρέχον πρόγραμμα και η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Είπαμε ότι θα δείξουμε ευελιξία, αλλά οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν. Στη Δρέσδη είχαμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει πρόταση. Ενόψει του τέλους του προγράμματος, είδαμε την αναγκαιότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Οι τρεις θεσμοί έχουν την αρμοδιότητα να δουν τα πράγματα συνολικά. Αλλά πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός.

» Η πρόταση μας εξέπληξε. Πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης, αλλά δεν την έχω δει. Βάσει των σχολίων από την Αθήνα έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται, αλλά αξιολόγηση και κρίση μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν θα έχουμε το κείμενο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.