Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τίτλο «Ο Χορός στην Τραγωδία» θα διεξάγει ο Άρης Ρέτσος, από τις 13 ως τις 17 Ιουλίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Χορού Dance Fest Akropoditi 2015.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας μέχρι 35 ετών.
Κατ’ επιλογή επικεντρώνεται και ανιχνεύει από τον πολυδιάστατο «ρόλο» του Χορού, τις τρεις καταρχήν βασικές ιδιότητές του.
Τον Χορό σαν μια ομάδα, ολότητα, κοινωνικό σύνολο ή και σαν ένα πρόσωπο (κατά Αριστοτέλη), αυτόνομο, που Χορεύει, ή μάλλον Ορχείται με δική του δράση/κίνηση και με ξέχωρους νόμους και κώδικες τεχνικής από εκείνους των Ηρώων.
Δεύτερον, τον Χορό στη σχέση του με τους Ήρωες σαν έμπιστο, φίλο, συνοδοιπόρο, συγγενή, σύμβουλο, αντίπαλο ή και εχθρό σε μια πιο συμβατική, ανθρώπινα συναισθηματική, λογική, γήινη σχέση.
Τέλος, τον Χορό στον ιδιότυπο ρόλο του σαν «Ρυθμιστή», και καθαρά τελετουργικό εργαλείο ή σαν «ενδιάμεσο» πρόσωπο θεατών και σκηνής, πρώτος δέχεται, αισθάνεται και αντιδρά, και σε πρώτο χρόνο επίσης, επηρεάζοντας καίρια και καταλυτικά το αίσθημα και την αντίληψη του κοινού. Εμποδίζοντας έτσι τη συναισθηματική δημαγωγία, τη σύγχυση, τον αιφνιδιασμό και τον εντυπωσιασμό του Κοινού, ο Χορός σαν «Ρυθμιστής» οδηγεί τον θεατή στο πραγματικό νόημα του έργου, ενώ παράλληλα προστατεύει τη Ροή και το Πνευματικό επίπεδο της όλης διαδικασίας.
Ο Άρης Ρέτσος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1957. Ήρθε στην Ελλάδα το 1973. Αποφοίτησε από την σχολή Βεάκη το 1981. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεοπτική σειρά του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου «Αστροφεγγιά» όπου υποδυόταν τον ρόλο του φυματικού νέου Πασπάτη. Το 1985, απομακρύνεται από τον καλλιτεχνικό χώρο και προσανατολίζεται στην εκπαίδευση και έρευνα των κανόνων της τέχνης του ηθοποιού, της υποκριτικής εν γένει και του Αρχαίου Δράματος ειδικότερα. Το 1992 επιστρέφει στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Από το 2001, αλλάζει κατεύθυνση στην έρευνα του αρχαίου δράματος και επικεντρώνεται στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, και αποκλειστικά στην όποια δυνατότητα, οργανικής μεταφοράς, σε αυτήν, του μέτρου και του ρυθμού, στην ερμηνεία της τραγωδίας, και στην αναβάθμιση ενδεχομένως της υποκριτικής τέχνης. Από το 2011 ως σήμερα, παρουσιάζει σε θέατρα και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα ερμηνεύοντας ο ίδιος σαν μουσικός, εκτελεστής και ηθοποιός τη μουσική παράσταση «ἔπεα πτερόεντα» ενώ παράλληλα συνεχίζει τη διδασκαλία της μεθόδου σε δραματικές σχολές και σεμινάρια σε νέους ηθοποιούς και χορευτές, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις.
Ο θεσμός του Φεστιβάλ ΧορούAkropoditiDanceFest, ιδρύθηκε στη Σύρο τον Ιούλιο του 2013 από το Χοροθέατρο Ακροποδητί, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου. Το φεστιβάλ έχει διάρκεια δεκαπέντε ημέρες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές από τους προσκεκλημένους διδάσκοντες και τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου, ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς και παράλληλες δράσεις σε όλο το νησί. Φιλοξενεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδυάζοντας θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια με ποικίλο περιεχόμενο. Για περισσότερες πληροφορίες: https://dancefest.akropoditi.gr/index.php/gr/.
Πληροφορίες
Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος-Ο Χορός στην Τραγωδία
4 ώρες / μέρα, 16:00 – 20:00
Κόστος: 90 ευρώ
Ηρώων Πολυτεχνείου 84,
Ερμούπολη – Σύρος