Δεν ακυρώνει «προς το παρόν τουλάχιστον» ο Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ανοιχτή στήριξή του στην στρατιωτική επιχείρηση υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

«Για την ώρα δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμά μας […], η επίσκεψή μας θα γίνει, αλλά παρακολουθούμε στενά την Υεμένη» και την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εκεί, σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στον Τύπο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Σλοβενία και τη Ρουμανία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταγγείλει την βούληση του Ιράν να «κυριαρχήσει» στην Υεμένη κι είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης που άρχισαν η Σαουδική Αραβία και αραβικά σουνιτικά κράτη-σύμμαχοί της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους θεωρείται ότι υποστηρίζει το Ιράν.

«Το Ιράν αποπειράται να κυριαρχήσει στην περιοχή […] οι δολοπλοκίες του έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας» είχε πει ο Ερντογάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε αντιδράσει στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας κατηγορώντας με τη σειρά του την Άγκυρα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Επίσης τη Δευτέρα ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να λάβει «ορισμένα μέτρα» λόγω της σύγκρουσης, χωρίς να διευκρινίσει ποια. «Για την Τουρκία οι εξελίξεις στην Υεμένη είναι πολύ σημαντικές», επέμεινε.

Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τεχεράνη την 7η Απριλίου για σειρά συναντήσεων με επίκεντρο ιδίως την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Ο επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τεχεράνη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, όπου του ζητήθηκαν «διευκρινίσεις» για τις δηλώσεις του Ερντογάν, ανέφερε τη Δευτέρα ιρανική διπλωματική πηγή.

«Απαιτούμε μια απάντηση σαφή και καθαρή» τόνισε η Μαρζιέχ Αφχάμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ενώ ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να αναβληθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

«Η επίσκεψη του Ερντογάν αποτελεί προσβολή στον λαό μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Χουσεΐν Σαριατμανταρί της συντηρητικής ιρανικής εφημερίδας Καϊχάν.