Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη για δωροληψία, κρίθηκε σήμερα ένοχος σε μία άλλη υπόθεση διαφθοράς.

Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ ανέτρεψε προηγούμενη αθωωτική δικαστική απόφαση του 2012.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Όλμερτ δέχτηκε χρήματα από τον αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι, ο οποίος επιδίωκε να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στο Ισραήλ. Ο Όλμερτ καταδικάστηκε για απάτη και απιστία με βάση τη νέα κατάθεση ενός πρώην συμβούλου στο πλαίσιο συμβιβασμού.

Τον περασμένο Μάιο, ο Όλμερτ καταδικάστηκε για δωροληψία και συγκεκριμένα για μίζες 160.000 δολαρίων στην υπόθεση «Holyland» την περίοδο που εκτελούσε χρέη δημάρχου της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, από το 1993 έως και το 2006.

Ο Όλμερτ κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από την κατασκευαστική εταιρεία «Holyland» προκειμένου να διευκολύνει την ανέγερση κτιριακών συγκροτημάτων πολυτελείας στην Ιερουσαλήμ.

Έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που σύμφωνα με τους συνηγόρους του θα πράξει και αυτή τη φορά, ενώ δηλώνει αθώος και για τις δύο υποθέσεις.

Ο 69χρονος Όλμερτ ηγήθηκε της χώρας από το 2006 ως το 2009. Εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά, ο Όλμερτ υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 2008 διακόπτοντας τη διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2009.