Στο χάος βυθίζεται η Υεμένη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων πιστών στον πρώην πρόεδρο της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Ριάντ προχώρησε και στην απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών.

Οι διπλωμάτες απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας από το Άντεν της νότιας Υεμένης.

Δεν έχει διευκρινιστεί η εθνικότητα των διπλωματών.

Αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την απομάκρυνση του προσωπικού τους (περίπου 100 άτομα) από την Σαναά, λόγω της κατάστασης.

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο Άντεν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών» που αντιστέκονται στους Χούτι.

Εν τω μεταξύ, μαχητικό της Σαουδικής Αραβίας που πετούσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα αντιμετώπισε «τεχνικό πρόβλημα» με αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εγκατάλειψης.

Σκληρή στάση από το Ριάντ

Με την Υεμένη στο επίκεντρο, ξεκίνησε η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ.

O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει «έως ότου αποκατασταθεί η ασφάλεια» στη χώρα.

«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρώσει τους στόχους της: οι πολίτες της Υεμένης να απολαμβάνουν εκ νέου την ασφάλεια» επισήμανε ο Σαλμάν.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Υεμένης Ράμπο Μανσούρ Χάτι, ξεκαθαρίζοντας ότι η επέμβαση του συνασπισμού υπό το Ριάντ εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη πρέπει να συνεχιστεί μέχρι εκείνοι «να παραδοθούν».

«Απευθύνω έκκληση για την συνέχιση των επιχειρήσεων έως ότου αυτή η συμμορία (οι Χούτι) παραδοθούν και αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει σε όλες τις επαρχίες» τόνισε ο Χάντι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τους αντάρτες Χούτι «μαριονέτες του Ιράν».

Πάντως, η επιχείρηση του Ριάντ αποδεικνύεται δυσκολότερη από ό,τι είχε υπολογιστεί, καθώς οι Χούτι συνεχίζουν την προέλασή τους στα ανατολικά και νότια της χώρας. ‘Ηδη, κατέλαβαν το λιμάνι Σάκρα, 100χλμ ανατολικά του Άντεν.

Ποιοι είναι οι Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι, που θρησκευτικά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα εντός του σιιτικού Ισλάμ (Ζαϊντίτες), είχαν καταφέρει πρόσφατα να επεκτείνουν την επιρροή τους στις υεμενιτικές δυνάμεις ασφαλείας, προσεταιριζόμενοι και ρεύματα που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ.

Με την προέλασή τους, κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης (ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά), εκδίωξαν το Φεβρουάριο τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στο Άντεν -το οποίο έφτασαν να βομβαρδίσουν, παίρνοντας τον έλεγχο αεροπορικών μέσων των υεμενιτικών δυνάμεων. Οι Χούτι υποστηρίζονται με κεφάλαια και εξοπλισμό από το (επίσης σιιτικό) Ιράν.

Η (σουνιτική) Σαουδική Αραβία, που θεωρεί την αδύναμη γειτονική της Υεμένη μέρος του «φυσικού της πεδίου επιρροής» παρακολουθούσε με ενισχυόμενη ανησυχία την ενίσχυση παραγόντων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη.

Η πολυσυλλεκτικότητα της ομάδας χωρών που πλέον συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία είναι φαινομενικά μεγάλη: Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν δηλώνουν «παρούσες» στις επιχειρήσεις, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σουδάν και μέχρι και Πακιστάν δηλώνουν σε ετοιμότητα ακόμη και για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.