Στοιχεία που δείχνουν ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα έχει παραμείνει στάσιμη τα τελευταία δύο έτη, παρουσιάζει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank
Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης της παραγωγικότητας της εργασίας (προϊόν ανά άτομο) ύστερα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε την τετραετία 2007-2011, κατέγραψε μια μικρή αύξηση το 2012 και για τα επόμενα δύο χρόνια (2013, 2014) παρέμεινε στάσιμος.
Στην ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν πως υπό το πρίσμα της προσφοράς, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο 2007-2011 ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μειωμένης παραγωγικότητας της εργασίας και μειωμένης απασχόλησης.
Για τα έτη 2012 και 2013, η αρνητική επίδραση της παραγωγικότητας της εργασίας εξαλείφθηκε και η μείωση του ΑΕΠ προήλθε κυρίως λόγω μείωσης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η παραγωγικότητα της εργασίας αποτελεί θετική συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων:
1ον του δείκτη αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών και
2ον του φυσικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο.
«Όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών τόσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας, ενώ όσο αυξάνεται το κεφάλαιο ανά άτομο τόσο πιο παραγωγικός γίνεται ο απασχολούμενος» σημειώνει η τράπεζα.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας η πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας για το διάστημα 2007-2011 είναι πιθανό να εξηγείται από τον μειωμένο βαθμό εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, π.χ. μηχανές, κτήρια, εργοστάσια σε αδράνεια, και από τη χειροτέρευση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών, π.χ. λόγω χειροτέρευσης των συνθηκών στις υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης ή λόγω δημιουργίας κινήτρων για μη αποδοτική χρήση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (υψηλή φορολογία, αβεβαιότητα κτλ.).