Δέσμια της πορείας της κυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία και οι όποιες εσωκομματικές εξελίξεις εξαρτώνται άμεσα από την τύχη της χώρας, ενώ κυρίαρχη είναι η αγωνία πολλών παραγόντων της Κεντροδεξιάς για το μέλλον της παράταξης στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οσο υπάρχουν αβεβαιότητα και εκκρεμότητα στο ελληνικό ζήτημα ουδείς εκ των δελφίνων και αμφισβητιών του Αντώνη Σαμαρά νομιμοποιείται πολιτικά να εγείρει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Λόγω των συνθηκών υπάρχει αδυναμία να δρομολογήσουν οι ίδιοι εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν καταθέσει τα όπλα.
«Αντιπροεδρικοί» και άλλοι


Αυτή τη στιγμή οι «αντιπροεδρικές» δυνάμεις παίζουν μιας μορφής «κλεφτοπόλεμο» με ελάχιστα θετικά αποτελέσματα, καθώς έχουν αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση και επέλεξαν, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους, όπως λένε, να μην αναμετρηθούν ευθέως με τη σημερινή ηγεσία. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι «γύρισε σελίδα», «έληξε το θέμα της ηγεσίας» και ξεπέρασε τον εσωκομματικό κάβο με την ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος στο κόμμα στο πλαίσιο της ανασύνταξης δυνάμεων. Πλέον ο τέως πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην ανάγκη για μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.
Την ίδια στιγμή αρχίζουν στα διάφορα πολιτικά γραφεία επωνύμων παραγόντων της Κεντροδεξιάς να συζητούνται σενάρια για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, αν και παραγνωρίζεται ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη συγκατάθεση του Αλέξη Τσίπρα.

«Χρειαζόμαστε ισχυρή αντιπολίτευση»
επιμένει σε όλους τους τόνους ο κ. Σαμαράς και υπογραμμίζει ότι η Κεντροδεξιά καλείται να προστατεύσει τη χώρα που είναι σε κίνδυνο, σε μια περίοδο που «ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή τη θεωρία δεν την ασπάζεται ένα τμήμα της ΚΟ που θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ηττήθηκε στις εκλογές, να κάνει γενναία αυτοκριτική για να βρει άμεσα τον δρόμο της και δεν αρκεί να περιμένει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει κόσμος που θέλει να ακούσει τι λέει η ΝΔ. Δεν θα εξαφανιστούμε» λένε κεντρικά στελέχη που είναι απέναντι στη σημερινή ηγετική ομάδα.

«Οσο δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο ουδείς μπορεί να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» στη ΝΔ και να προκύψουν ραγδαίες εξελίξεις»
απαντούν ψύχραιμοι παρατηρητές. Παράλληλα ακόμη και όσοι δεν μιλούν δημόσια και δεν θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής θεωρώντας ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον κ. Σαμαρά –το περίφημο «15μελές» που λένε ειρωνικά οι δελφίνοι χαρακτηρίζοντάς το αντικαταστατικό όργανο –θα συμμετέχουν οπρώην Πρόεδρος της ΒουλήςΕυ. Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΒουλήςΝ. Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΚΟΓ. Πλακιωτάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποιΚ. Μητσοτάκης,Αδ. ΓεωργιάδηςκαιΙ. Βρούτσης, ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔΑ. Παπαμιμίκος, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔΣ. Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Καραγκούνης, ένας σύμβουλος του κ. Σαμαρά (θα εναλλάσσεται ανάλογα με το θέμα, αλλά κυρίως θα παρίσταται οΧρ. Λαζαρίδης) και τατέσσερα αιρετά μέλη της ΚΟ του κόμματος, η Ολγα Κεφαλογιάννηκαι οιΜ. Βορίδης, Θ. ΜπούραςκαιΓ. Γιακουμάτος, οι οποίοι εξελέγησαν διά βοής, αφού δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι.
Το ενδιαφέρον για το εσωκομματικό παιχνίδι είναι ότι η ομάδα των αμφισβητιών και των δελφίνων δεν θέλησε ούτε σε αυτή τη χρονική στιγμή να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον πρόεδρο της ΝΔώστε να καταγραφούν η επιρροή και οι συσχετισμοί στην ΚΟ και θα συνεχίσει τον παρασκηνιακό πόλεμο φθοράς. Εξάλλου, θέλησαν να στείλουν μήνυμα με την απουσία τους ηΝτόρα Μπακογιάννηκαι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ ο Νίκος Δένδιας που παρέστη έκανε επίδειξη δύναμης με συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Αυτή τη στιγμή έχει σχηματιστεί στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ μια συμπαγής ομάδα περίπου 15-20 βουλευτών που κινείται αντίθετα από την ηγεσία και δεν περνά απαρατήρητη η προ ημερών απουσία από την εσωκομματική διαδικασία και άλλων βουλευτών, όπως π.χ. του Κ. Τζαβάρα καιτου Γ. Βλάχου, ενώ με κριτική διάθεση θα κινούνται και άλλοι, όπως οι Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Σαλμάς κ.ά.

«Οσοι διαφωνούν είχαν την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν και να καταγράψουν δυνάμεις. Δεν τόλμησαν, φοβήθηκαν»
λένε από τη Συγγρού και κλείνουν το εσωκομματικό κεφάλαιο καλώντας όλους να επικεντρωθούν στα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα.

«Δεν θα κάνουμε δημόσιες κινήσεις για να προκαλέσουμε. Οι παρασκηνιακές επαφές θα συνεχιστούν. Ας μην εφησυχάζουν στη Συγγρού»
ανταπαντούν οι αμφισβητίες και επιμένουν ότι και η απουσία από την ΚΟ του Κώστα Καραμανλήείχε τη δική της σημασία, αν και θεωρήθηκε δικαιολογημένη, αφού υπήρξε και επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά.
Η περίφημη ομάδα των «14» δεν υφίσταται πλέον καθώς μετά τους Κ. Μητσοτάκη καιΜ. Βαρβιτσιώτηαποφάσισε να συμπαραταχθεί με τον κ. Σαμαρά και η κυρία Κεφαλογιάννη. Εντός των ημερών θα υπάρξει συνάντηση με σαφώς πολύ μικρότερη σύνθεση, ενώ η διοργανώτρια του δείπνου, η Μαριέττα Γιαννάκου, λέγεται ότι συγγράφει πολιτικό μανιφέστο για την πορεία της Κεντροδεξιάς.
Τη δική του περπατησιά άνοιξε ο πρώην υπουργόςΒ. Κικίλιαςπου, αν και στηρίζει δημόσια τον κ. Σαμαρά, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο Πολιτικό Συμβούλιο και μαζί του είναι σε ανοικτή γραμμή βουλευτές όπως π.χ. ο Χρ. Δήμας, ο Γ. Στύλιος και ο Κ. Κατσαφάδος.
Ως απάντηση στις εσωκομματικές κινήσεις των δελφίνων και των αμφισβητιών ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αναβαθμίσει πολιτικά έξι πρόσωπα που τους έχρισε συντονιστές: τους Χρ. Σταϊκούρα(Οικονομικών),Κ. Τασούλα(Εξωτερικών και Αμυνας), Ν. Παναγιωτόπουλο(Εργασίας),Σ. Κεδίκογλου(Δημόσιας Διοίκησης),Σοφία Βούλτεψη(Μορφωτικών Υποθέσεων) καιΣτ. Καλαφάτη(Εμπορίου). Επίσης έδωσε ρόλο σε βουλευτές κάτω των 50 ετών στο πλαίσιο της στρατηγικής να εμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο μια νέα γενιά.
Σενάρια και επιθυμίες


Διευρύνεται αργά αλλά σταδιακά ο αριθμός των βουλευτών και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις είναι δραματικές και καταστήσουν μονόδρομο έναν τέτοιον «πολιτικό γάμο», αν και από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Τα λιμνάζοντα ύδατα στη ΝΔ τάραξαν προ ημερών ο γραμματέας Σχεδιασμού του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, οι οποίοι ουσιαστικά είπαν δημόσια αυτό που συζητούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο μεν πρώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε μια τέτοια αναγκαιότητα. Ο δε δεύτερος υποστηρίζει ότι αν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε προφανώς η κυβέρνηση πέφτει και η Βουλή πρέπει να δώσει νέα κυβέρνηση.
Σε ορισμένους κύκλους της ΝΔ συζητούν αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας και χρειαστεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την παρούσα όμως Βουλή.
Υπάρχουν όμως και βουλευτές και παράγοντες της ΝΔ που σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να παραδώσει την εντολή και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.


«Βλέπει» Αθήνα
Οι προβλέψεις Αβραμόπουλου

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις που δρομολογούνται εμφανίζεται και ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα «οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ανασυγκρότησης». Επίσης εκτιμά σε συνομιλητές του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο της διακυβέρνησης που κλήθηκαν να αναλάβουν».
Ο κ. Αβραμόπουλος, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι λίαν συντόμως θα βρεθεί στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί «να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα που έχει συγκροτήσει και με άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν είτε να μοιραστούν τα βάρη από τις αναγκαίες αλλαγές είτε να αντικαταστήσουν τους ακραίους που δεν θα αντέξουν την αναγκαία κυβερνητική στροφή προς τον ευρωπαϊκό ρεαλισμό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ