Στον Σεπτέμβριο παραπέμπεται –εκτός της «διακεκαυμένης ζώνης» των επόμενων πέντε μηνών –το υπεσχημένο νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού που αφορά τη δημιουργία του νέου φορέα για τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Παραμένει όμως ασαφές το χρονοδιάγραμμα για τις τροποποιήσεις –επίσης υπεσχημένες –που αφορούν τον νόμο με τον οποίο ρυθμίζονται τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα το νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς το «κράτησε» ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να το κάνει «νομοσχέδιο-σκούπα» με ρυθμίσεις που αφορούν διάφορα εκκρεμή θέματα του υπουργείου. Βέβαια δεν είχε φτάσει ακόμη στην πλατεία Συντάγματος η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την οποία ο υπουργός θεωρεί ότι δεν θα δημιουργεί προσκόμματα στην κατάθεση του νομοσχεδίου –«είναι θέμα 2-3 ημερών» έλεγε αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης, αφού έκανε γνωστές τις προθέσεις του τις πρώτες εβδομάδες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης, έκτοτε αποφεύγει την οποιαδήποτε αναφορά στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η δημιουργία του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που θα αφορά περίπου 100.000 δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και τούτο διότι είναι πολύπλοκη η διαδικασία συγκρότησής του.

Εμπόδια


Μάλιστα ο κ. Σταθάκης θεωρεί, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι δεν μπορεί να τον «στήσει» μόνος του και γι’ αυτόν τον λόγο σκοπεύει να προσλάβει ειδικό σύμβουλο. Οπως είναι γνωστό, στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες –θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και εν συνεχεία και κατά περίπτωση θα γίνει η διαχείριση του κάθε δανείου (επιμήκυνση, «κούρεμα», περίοδος χάριτος κ.τ.λ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρώτη φάση του σχεδίου που θα αφορά κυρίως ανέργους απαιτούνται περιορισμένα κεφάλαια τα οποία, όπως είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης, δεν πρόκειται να προέλθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά από τον προϋπολογισμό. Οι οικονομικές εκκρεμότητες της χώρας όμως και η προφανής αδυναμία του προϋπολογισμού να αντεπεξέλθει σ’ αυτές παραπέμπουν το θέμα στο φθινόπωρο. Δεν πρόκειται, δηλαδή, μόνο για τεχνικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς. Φαίνεται όμως ότι απομακρύνεται ακόμη περισσότερο και η σχεδιαζόμενη διεύρυνσή του, η δεύτερη φάση, η οποία προέβλεπε τη συνολική αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, Αλλά η διακηρυγμένη πρόθεση του κ. Σταθάκη να τροποποιήσει τον «νόμο Δένδια» έχει, όπως είναι φυσικό, δημιουργήσει προσδοκίες, με αποτέλεσμα η ισχύουσα νομοθεσία να έχει καταστεί επί της ουσίας ανενεργή. Οι επιχειρήσεις –και δεν είναι λίγες όσες έχουν «κόκκινα» δάνεια –δεν φέρονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στη ρύθμιση, αφού υπάρχει στον ορίζοντα η κυβερνητική απόφαση για νέα, ευνοϊκότερη νομοθεσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ