Το θέμα της ρευστότητας βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποίησαν την Τρίτη στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των υπολοίπων των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τη διατύπωση εκτιμήσεων για το που κατευθύνθηκαν τα χρήματα αυτά και για το πότε αναμένεται η επιστροφή τους.

Οι τραπεζικές διοικήσεις ενημέρωσαν τα τεχνικά κλιμάκια ότι οι εκροές καταθέσεων μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί, σημείωσαν ωστόσο την «αιμορραγία» από την εκταμίευση μεγάλων ποσών από την πλευρά του Δημοσίου.

Υποστήριξαν δε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκροών που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, περί τα 12 – 13 δισ. ευρώ, βρίσκεται εντός της χώρας, σε θυρίδες και προσωπικές κρυψώνες.

Ως εκ τούτου, τόνισαν πως εφόσον υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αναμένεται επιστροφή τουλάχιστον 3 – 4 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έως τότε πάντως οι τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, μέσω των οποίων ο δανεισμός τους έχει φτάσει στο επίπεδο των 100 δισ. ευρώ.

Από το εργαλείο έκτακτης χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι μπορούν να δανειστούν έως και 69,4 δισ. ευρώ, μετά την αύξηση του σχετικού ορίου κατά 600 εκατ. ευρώ την περασμένη Τετάρτη.

Στην ίδια συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ αποφασίστηκε η επανεξέταση του ελληνικού ζητήματος κάθε εβδομάδα, ώστε να υπάρχει συστηματικότερη παρακολούθηση της πορείας των μεγεθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είχε περιθώριο δανεισμού από τον ELA της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία των καθυστερήσεων, οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πως καταγράφηκε επιτάχυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο λόγος της επιδείνωσης, εξήγησαν, δεν σχετίζεται με τη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών, αλλά με τις προσδοκίες των δανειοληπτών για νομοθέτηση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα «κλείσει» με νέες επισφάλειες της τάξης των 2 διs. ευρώ, επίπεδο που επιστρέφει την αγορά στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.