Δημοψήφισμα για τον σκληρό δεξιό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου είναι οι σημερινές εκλογές στο Ισραήλ, λέει στο vima.gr ο Ντέϊβιντ Μάϊερς, καθηγητής εβραϊκής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), και ειδικός στην ισραηλινή πολιτική.
«Οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν τώρα στις κάλπες αν θέλουν το συγκρουσιακό ύφος της ηγεσίας του Νετανιάχου, ή αν θα τον στείλουν στο σπίτι του. Η οικονομία, το παλαιστινιακό, ακόμα και τα πυρηνικά του Ιράν, έχουν γίνει δευτερεύοντα», τονίζει ο Μάϊερς.
«Προεκλογικώς, ο Νετανιάχου έκανε τα πάντα για να συσπειρώσει την δεξιά, εθνικιστική βάση του. Εκφώνησε ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στις 3 Μαρτίου, με μόνο στόχο να κατακεραυνώσει το πυρηνικό Ιράν και την απειλή που θέτει για το κράτος του Ισραήλ. Εκανε πίσω από την θέση του για την λύση των δύο κρατών με τους Παλαιστινίους.
Μπορεί να τα καταφέρει, έστω και την τελευταία στιγμή, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να αυξάνεται η δύναμη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.
Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι ποιός θα μπορέσει να σχηματίσει τον νικηφόρο συνασπισμό μετά τις εκλογές. Και οι δύο κύριες συμμαχίες – το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου και η Σιωνιστική Ενωση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης με ηγέτη τον Ισαάκ Χέρτσογκ – θα βρουν σοβαρά εμπόδια στην πορεία τους για την επικράτηση», μας λέει ο Μάϊερς.
Η συμμαχία Αριστεράς και Κέντρου διαθέτει δυναμική, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης δυσαρέσκειας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.
Σε αυτή τη μάχη, ο συνασπισμός του 54χρονου αρχηγού των Εργατικών Ισαάκ Χέρτσογκ κατεβαίνει στις εκλογές με μερικά σοβαρά ατού: την δυσφορία για το υψηλό κόστος της ζωής, την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών των σπιτιών, το χάσμα της ανισότητας που βαθαίνει, την υποχώρηση της ανάπτυξης.
Φτώχεια, λίγα και πανάκριβα σπίτια, κακές δημόσιες υπηρεσίες, διαφθορά. Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους στον δρόμο για τις κάλπες. Το παλαιστινιακό και το Ιράν σχεδόν δεν αναφέρονταν στον κατάλογο με τις ανησυχίες της κοινής γνώμης λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
Και όμως, ο Νετανιάχου έπαιξε το πιο σκληρό χαρτί της καριέρας του καταγγέλλοντας την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν, στην σκιά της οποίας γίνονται οι εκλογές στο Ισραήλ.
«Είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις τόσο μεγάλη υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ όσο την παρουσιάζει ο Νετανιάχου»; ρωτήσαμε τον Π. Τζ. Κρόουλι, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο George Washington.
«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι και τα εθνικά τους συμφέροντα συμπίπτουν. Αλλά δεν είναι ταυτόσημα. Το Ισραήλ έχει δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλειά του στην μέση της Μέσης Ανατολής, εκεί που δεν βρίσκονται οι ΗΠΑ.
Τούτου λεχθέντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη του Ισραήλ και των νόμιμων ανησυχιών για την ασφάλειά του. Η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σημαντική, ευρεία και βαθιά. Κανένας Ισραηλινός πολίτης δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτήν», μας λέει ο Κρόουλι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται σύναψη συμφωνίας με το Ιράν, με την ελπίδα να αποφευχθεί άλλη μία στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή, και μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στον κόσμο. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε βέβαια του Ισραήλ, να δούμε κάποια από αυτές τις καταστάσεις.
Αλλά πέρα από τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και στον αλυσιτελή ρόλο που παίζει στη Συρία.
Μέχρι στιγμής, ο διάλογος των ΗΠΑ με το Ιράν είναι εποικοδομητικός, αλλά περιορισμένος. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική προσέγγιση. Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού διασυρμού του Ισραήλ από το Ιράν», τονίζει ο Κρόουλι.