Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκαν επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (Δ. Ε. Υ. Α. Μ. Β.), στις 13 Μαρτίου 2015 και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών αστυνομικών
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. για τα επεισόδια σημειώνονταν ότι στο κτίριο της δημοτικής επιχείρησης, είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με θέμα την έγκριση και εφαρμογή του νέου κανονισμού άρδευσης.
Η προηγούμενη συνεδρίαση (10-03-2015), για το ίδιο θέμα, είχε αναβληθεί, καθώς συγκεντρωμένα άτομα είχαν εισέλθει στην αίθουσα, διαμαρτυρόμενα για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Με αφορμή την αναβολή της προηγούμενης συνεδρίασης, ο οικείος Δήμος είχε υποβάλει στην τοπική Εισαγγελία αναφορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεδρίαση του σημερινού Συμβουλίου.
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας εστάλησαν παραγγελίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για τις δικές της ενέργειες, με συνημμένο ονομαστικό κατάλογο των ατόμων που δικαιούνται να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του συγκεκριμένου Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες την 11:00 ώρα περίπου δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με διάφορα αντικείμενα (πέτρες, νεράντζια, μπουκάλια κ. λπ.) από 50 περίπου άτομα, τα οποία παράλληλα επιχείρησαν να διασπάσουν την αστυνομική διάταξη.
Στις 12.30 ακολούθησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεύτερη απρόκλητη επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων, από διακόσια (200) άτομα αυτή τη φορά, τα οποία επιχείρησαν και πάλι να διασπάσουν την αστυνομική διάταξη.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι απωθήθηκαν με τη χρήση των αναγκαίων μέσων, ενώ από τις επιθέσεις τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
Στις 13.30 ώρα η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και άρχισε σταδιακά η αποχώρηση των συγκεντρωμένων ατόμων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 14.10
Η ανακοίνωση κατέληγε με τη φράση ότι: «Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έφεραν, αρχικά, επιχειρησιακές εξαρτήσεις –εξοπλισμό, τον οποίο περιβλήθηκαν μόνο εφόσον δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση».
Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα επεισόδια υπήρξε κοινή δήλωση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Δανάης Τζήκα, Κώστα Δελημήτρου, Κατερίνας Παπανάτσιου και Μάκη Μπαλλή στην οποία αναφέρονταν, μεταξύ άλλων ότι: «Η βίαιη κατάληξη της σημερινής συνεδρίασης είναι ενδεικτική της αντιδημοκρατικής στάσης, που κρατά ο Δήμαρχος Βόλου απέναντι σε πολίτες, που ασκούν το δικαίωμα τους να εκφράζουν την άποψη τους σε σχέση με ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την τοπική κοινωνία, όπως η διαχείριση του νερού».
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαναν επιπλέον ότι «Καταδικάζουμε τη χρήση βίας από την αστυνομία, που σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security) όχι μόνο απαγόρευσαν τη δυνατότητα προσέγγισης και εισόδου στο χώρο της ΔΕΥΑΜΒ, παραβιάζοντας έτσι και την από το νόμο οριζόμενη αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων του Δ. Σ. της εν λόγω Δημοτικής Επιχείρησης, αλλά επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους».
Και σημειώνονταν ότι οι πέντε βουλευτές προχώρησαν σε άμεση παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «απόρροια της οποίας ήταν η δέσμευση για διερεύνηση των γεγονότων και απόδοσης ευθυνών».
Τη Δευτέρα το πρωί επανήλθε στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του δημάρχου Βόλου αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Ο Μπέος είναι αδύνατο να αντέξει τον δημοκρατικό διάλογο, είτε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είτε στις παρεμβάσεις κινημάτων πολιτών. Η δυσανεξία απέναντι σε κάθε δημοκρατική διαδικασία αντιπαράθεσης απόψεων είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της λογικής του. Η γραφικότητα που διαπερνά τις αντιδράσεις και τις ατάκες του προκαλεί την θυμηδία, δεν μπορεί να κρύψει όμως την επικινδυνότητα των πρακτικών του. Η προσφυγή στις υπηρεσίες της Αστυνομίας και του εισαγγελέα, η επιστράτευση εταιρείας seciurity, η κατάργηση στην πράξη του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων των θεσμικών οργάνων του Δήμου, η αφαίρεση λόγου από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας στις συνεδριάσεις, η προσωπική στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων του, οι τραμπουκισμοί απέναντι σε συνδικαλιστικούς φορείς, αποτελούν πρωτοφανή γεγονότα στην ιστορία της πόλης μας».