Μια γυναίκα 67 ετών υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κι απεβίωσε, ενώ η πόλη Βαλπαραΐσο, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι στο Ειρηνικό, όπως και η γειτονική πόλη Βίνια δελ Μαρ, περίπου 100χλμ. από την πρωτεύουσα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κυκλοφορία στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει το Σαντιάγο με το Βαλπαραΐσο έχει διακοπεί, λόγω της εγγύτητας της φωτιάς, καθώς οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τη νύχτα τα καλώδια υψηλής τάσης ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη πυρκαγιά λόγω της τοποθεσίας» όπου έχει ξεσπάσει, επισήμανε ο Μαουρίτσιο Μπούστος, ο διευθυντής της ONEMI στο Βαλπαραΐσο.

Πάντως «δεν έχει καταστραφεί κανένα σπίτι» από την πυρκαγιά, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί του αντιθέτου που μετέδωσαν ΜΜΕ.

Η περιοχή Βαλπαραΐσο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είχε ήδη πληγεί, τον Απρίλιο του 2014, από παρόμοια καταστροφή η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και είχε αφήσει χιλιάδες άστεγους.

Πάνω από 3.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί στην πυρκαγιά εκείνη η οποία μαινόταν επί οκτώ ημέρες, ιδίως στις φτωχότερες συνοικίες, στους λόφους γύρω από την πόλη.

Μέχρι σήμερα αυτή παραμένει η χειρότερη καταστροφή του είδους που έχει πλήξει το ειδυλλιακό λιμάνι με τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια, το οποίο έχει κηρυχθεί από την UNESCO μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πόλη των 260.000 κατοίκων που είχε υμνήσει ο Πάμπλο Νερούδα προσελκύσει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, Χιλιανούς και ξένους.