Το ποσοστό 0,50% που έλαβε η ΔΗΜΑΡ, ακριβέστερα το σχήμα Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτυπώνεται στα γραφεία του κόμματος στην Αγ. Κωνσταντίνου. Ιδίως στο γραφείο του Φώτη Κουβέλη, το οποίο λειτουργεί με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό ενώ το διπλανό γραφείο του παραιτηθέντος γραμματέα του κόμματος είναι κλειστό και έρημο. Ο κ. Κουβέλης δεν έχει πρόθεση να ωραιοποιήσει την κατάσταση. «Ηταν συντριπτικό το πλήγμα που δεχθήκαμε στις εκλογές» παραδέχεται και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασία συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος.

«Προσωπικά νιώθω την ευθύνη της ήττας. Είπα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος επειδή θέλω να γίνει πραγματική ανανέωση, από τον πρόεδρο του κόμματος έως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής»
παρατηρεί και προσθέτει: «Είμαι και θα είμαι παρών στην πρώτη γραμμή μέσα από τη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ και στην πολιτική ζωή του τόπου».
Τι φταίει για την ήττα


Τι πήγε στραβά για τη ΔΗΜΑΡ σε μια πορεία που ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς; Ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι το κόμμα του έχασε μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος επειδή στήριξε την κυβέρνηση του 2012 και άλλο ένα κομμάτι επειδή έφυγε από την κυβέρνηση. «Και τα εσωτερικά προβλήματα θόλωναν την εικόνα μας» σημειώνει.
Η εξήγηση αυτή εμπεριέχει μια αντίφαση, όμως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι η διάρκεια της κρίσης άλλαξε το πολιτικό σύστημα και διαμόρφωσε τις επιλογές των πολιτών κάτω από το βάρος τεράστιων προβλημάτων «που τα μέτρησαν στις πλάτες τους». Οι πολίτες οδηγήθηκαν σε επιλογές ελπίδας και επένδυσαν σε αυτές. «Εμείς δεν ενταχθήκαμε στο κυρίαρχο ρεύμα που ήταν το ρεύμα της αλλαγής μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανεβήκαμε στο κύμα του εύκολου λόγου και των υποσχέσεων. Είπαμε την αλήθεια, είπαμε πώς έχουν τα πράγματα και αυτό είχε κόστος. Πιστεύω ότι δεν ηττήθηκε η πολιτική της ΔΗΜΑΡ αλλά ηττήθηκε το κόμμα, με τη διασάλευση της εικόνας του και τις ατομικές διαδρομές» λέει. Η εικόνα μιας άτυπης συμφωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου στις ευρωεκλογές δεν θόλωσε εξίσου την εικόνα; «Στον βαθμό που συνυπολογίζεται η εικόνα στο αποτέλεσμα, δεν μας ωφέλησε» παραδέχεται.
Ο κ. Κουβέλης θα μπορούσε να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης, το momentum υπήρξε αλλά ο ίδιος επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από το ΠαΣοΚ εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοζε ως κυβερνητικός εταίρος. Ούτε τότε υπήρχαν οι προϋποθέσεις ούτε τώρα για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού –η λέξη Κεντροαριστερά δεν του αρέσει και επιπλέον πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις αλλαγές του πολιτικού τοπίου. «Εχει διαλυθεί ο κοινωνικός μεσαίος χώρος, ο οποίος επέλεξε στο μέγιστο ποσοστό του να εκφραστεί μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόση διάρκεια θα έχει αυτή η επιλογή είναι άλλο ζήτημα» σημειώνει. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας πόλος γύρω από το Ποτάμι που σήμερα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον χώρο; «Το Ποτάμι», απαντά, «δεν θα κυριαρχήσει στον χώρο επειδή απλά δεν μπορεί να τον εκφράσει με όσα καταγράφονται ως πρόγραμμα, ως θέσεις και ως λειτουργία του. Η νεωτερικότητα από μόνη της δεν μπορεί να αποτελεί το κύριο και αποφασιστικό στοιχείο για την ύπαρξη ενός κόμματος και για την παραγωγή πολιτικής του».
Πριν από τις εκλογές υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να φτιαχτεί μια προγραμματική συμφωνία. Οι συνομιλίες διεκόπησαν αιφνιδιαστικά με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα δεν επαληθεύθηκε μια διάχυτη φημολογία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέφερε κάποιο υπουργείο –ακουγόταν το Δικαιοσύνης –στον κ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν επιβεβαιώνει αυτές τις φήμες: «Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ούτε για εμένα ούτε για άλλον», «δεν είχα ποτέ ευθεία πρόταση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» ξεκαθαρίζει. Για τα υπόλοιπα όμως λέει ότι είχαν ξεκινήσει συζητήσεις στρατηγικού χαρακτήρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενώ προχωρούσε η προγραμματική συμφωνία ξαφνικά για δικούς του λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. «Η προγραμματική συμφωνία σκόνταψε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έκρινε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους εκλογικούς στόχους του να μην υπάρχουν ρωγμές στο πρόγραμμά του» παρατηρεί .
Ο κίνδυνος του Grexit


Εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση και να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ασκεί κριτική για τις αντιφάσεις και τις αρρυθμίες αλλά αποδέχεται ότι υπάρχει και η βούληση να τεθεί σε άλλη βάση η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, κάτι που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. «Τον κίνδυνο για ατύχημα ή για Grexit, όπως προβάλλεται από κάποιες πλευρές, δεν τον βλέπω» λέει και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν θα επέλεγε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη διαπραγμάτευση ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Οχι ως προς την ουσία αλλά ως προς τον τρόπο. Είναι προφανές ότι στη διαπραγμάτευση προωθεί τις θέσεις της κυβέρνησης και όχι τις δικές του».
Ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι θα πρέπει να αποκτήσει σαφήνεια η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και αναμφισβήτητα ρυθμό. Να πει τι θέλει. Βέβαια όταν κάποιος διαπραγματεύεται πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις διελκυστίνδες αλλά η σαφήνεια των επιλογών πρέπει να υπάρχει. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυξία και το στοιχείο αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται ως αποφασιστικό μέγεθος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τονίζει. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τους εταίρους, πιστεύει ότι η όποια συμφωνία δεν θα ονομάζεται μνημόνιο αλλά περιμένει να δει ποια μέτρα θα προκύψουν και ποιους θα αφορούν. Το θέμα της λιτότητας και η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, σημειώνει.

«Θέλω να πετύχει η κυβέρνηση»
Παρά τη στάση αναμονής που τηρεί έναντι του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, ο κ. Κουβέλης δηλώνει καθαρά ότι δεν είναι οπαδός της αριστερής παρένθεσης. «Ακούω το σενάριο των εκλογών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το δίλημμα. Τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μεγαλύτερο ποσοστό; Πιο ισχυρή εντολή; Για να κάνει τι και προς ποια κατεύθυνση; Εγώ θέλω να πετύχει η κυβέρνηση, γιατί η ενδεχόμενη αποτυχία της μπορεί να οδηγήσει στη μετακίνηση μέρους της κοινωνίας προς συντηρητικές επιλογές και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο για τη χώρα. Παράλληλα τίθεται από πολλούς το ζήτημα της Ευρώπης και εδώ ας προσέξουμε όλοι τον ενδεχόμενο κίνδυνο να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός. Βέβαια η ευθύνη αυτή αφορά και την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε όμως το σκοτεινό πρόσωπο της Ευρώπης όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές με την άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού» τονίζει και δεν κρύβει ότι τον προβληματίζει εξίσου «ο φοβερός ανθελληνισμός που αναπτύσσεται στη Γερμανία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ