Μπορεί ο Μάρτης να δείχνει ακόμα τα δόντια του στην Ελλάδα, αλλά ο χειμώνας τελειώνει και οι διαχειριστές των πολυκατοικιών (των προνομιούχων που χρησιμοποιούν ακόμη τις κεντρικές θερμάνσεις) βρίσκονται αντιμέτωποι με το ελιτίστικο δίλημμα: να βάλουν πετρέλαιο στη δεξαμενή για του χρόνου ή όχι; «Να μη βάλουν!», απαντά η υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ λειτουργούσα Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ).
Η εδρεύουσα στο Παρίσι Υπηρεσία απεφάνθη την Παρασκευή ότι η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου είναι προσωρινή διότι τα πετρελαϊκά διαθέσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι η αμερικανική παραγωγή –όπως άλλωστε και εκείνη της Σαουδικής Αραβίας και του OPEC εν γένει –δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Η ΔΥΕ προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι πιθανότατα οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα δεν θα έχουν πού να αποθηκεύσουν το αργό που εξακολουθούν να παράγουν και να εισάγουν. Και το πρόβλημα αυτό, εκτιμά η Υπηρεσία, θα πυροδοτήσει νέες πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του εμπορεύματος.
Το ζήτημα της υπερπαραγωγής πετρελαίου εδράζεται στη Σαουδική Αραβία που επιμένει στην πολιτική διατήρησης του μεριδίου της στην αγορά, αλλά οξύνεται από την αύξηση της παραγωγής των χωρών που δεν μετέχουν στον OPEC.
Το Φεβρουάριο η παραγωγή από χώρες εκτός OPEC εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά περίπου 270.000 βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με τον Ιανουάριο και έφθασε στα 57,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερπαραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική.
Συνολικά η παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το μήνα που πέρασε συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2014 και έφθασε στα 94 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τη ΔΥΕ, η αμερικανική παραγωγή αργού έχει φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 468 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Ανακάμπτει η ζήτηση
Η ΔΥΕ στην έκθεσή της προβλέπει, πάντως, και ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη, που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2014 έπειτα από την καταβαράθρωσή της στα χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία είχε πέσει το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε.
Ήταν η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε άλλωστε και η μεγάλη κατρακύλα των διεθνών τιμών του πετρελαίου –το Brent υποχώρησε από τα 115 δολάρια το βαρέλι, που βρισκόταν τον περασμένο Ιούνιο, στα 46 δολάρια προ διμήνου, για να κερδίσει αρκετό από το χαμένο έδαφος και να φθάσει στα 60 δολ. το βαρέλι.
Η ΔΥΕ αναθεώρησε κατά 75.000 βαρέλια ημερησίως τη παλαιότερη πρόβλεψή της για την εφετινή πετρελαϊκή ζήτηση και τώρα θεωρεί ότι θα φθάσει στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Με την αύξηση αυτή η ημερήσια πετρελαϊκή ζήτηση για το τρέχον έτος εκτιμάται στα 93,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Η πετρελαϊκή ζήτηση ανακάμπτει ακόμα και στην Ευρώπη. Το Δεκέμβριο του 2014 η αύξηση της ζήτησης έφθασε το 3,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν 0,9%», αναφέρει η ΔΥΕ.
Η αύξηση της ζήτησης, ασφαλώς, υποδηλώνει μια κάποια συγκράτηση στην πτώση των τιμών, αφού θα μετριάσει τις επιπτώσεις από την αύξηση της παραγωγής.
Δηλαδή, τι κάνουμε;
Εν κατακλείδι, το κομβικό ερώτημα επαναδιατυπώνεται: Δηλαδή, να γεμίσουν οι έχοντες και κατέχοντες τις δεξαμενές πετρελαίου για τον επόμενο χειμώνα ή να ακούσουν τη ΔΥΕ και να μην τις γεμίσουν;
Όσοι σκέπτονται να ακολουθήσουν τη συμβουλή της ΔΥΕ θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες στη Μέση Ανατολή, που απειλούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.
Επιπλέον, αν πρόκειται για Ευρωπαίους που πληρώνουν ευρώ για να αγοράσουν πετρέλαιο, το οποίο αποτιμάται, ως γνωστόν, σε δολάρια, δεν είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συμβουλή της ΔΥΕ. Διότι το ευρώ βρίσκεται σε πτωτική πορεία και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι εγκυάται, κατά κάποιον τρόπο, την περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου –ειδικοί περί τα συναλλαγματικά αναλυτές «βλέπουν» ισοτιμία 1 προς 1.
Επιπροσθέτως –και δίχως καμία διάθεση για κινδυνολογία –αν μιλάμε για πετρελαϊκούς καταναλωτές που διαβιούν εν Ελλάδι, συντρέχουν μάλλον περισσότεροι λόγοι για να κάνουν κάποιες προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα. Εφ’ όσον, ασφαλώς, έχουν την πολυτέλεια –δηλαδή το χρήμα…