Αναλυτές λένε ότι η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε την Ινδία, και ότι μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισήγαγαν περισσότερα όπλα από ό,τι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί.

Το βασίλειο των Σαούντ ξεπέρασε την Ινδία το 2014 ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο, εξέλιξη που τροφοδοτείται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τους έγκυρους αναλυτές IHS Jane’s.

Το παγκόσμιο εμπόριο όπλων ανέρχεται σήμερα σε $64,4 δισεκατομμύρια, αναφέρει η έκθεση των ειδικών της Jane’s, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το ποσό έχει αυξηθεί εξαιτίας της «άνευ προηγουμένου ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες για στρατιωτικά αεροσκάφη και από την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Μπεν Μουρς.

Η έκθεση, η οποία εξετάζει την αγορά όπλων σε 65 χώρες, διαπίστωσε ότι η Σαουδική Αραβία δαπάνησε περισσότερα από $ 6,4 δισ. για αμυντικό εξοπλισμό το 2014, ξεπερνώντας την Ινδία που ξόδεψε $5,57 δισ.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί εισήγαγαν αμυντικό εξοπλισμό αξίας $8,6 δισ. το 2014, ποσό που ξεπερνάει τις εισαγωγές ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως κορυφαίος εξαγωγέας με έσοδα $23,7 δισ., έναντι $10 δισ. που κέρδισε από τις εξαγωγές όπλων η Ρωσία.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις της Ρωσίας, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις στην Κίνα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, η μελέτη προέβλεψε μείωση των εξαγωγών της στο μέλλον.

«Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου πρόκειται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για ορισμένους κορυφαίους πελάτες της Ρωσίας, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν», είπε ο Μουρς.

Η Γαλλία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων ($4,9 δισ.), ακολουθούμενη από την Βρετανία ($4,1 δισ.) και την Γερμανία (3,5 δισ. δολάρια).

Η Κίνα έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας, από την πέμπτη θέση που κατείχε νωρίτερα.

Η μελέτη εντόπισε την Νότια Κορέα ως πιθανή περιφερειακή ηγετική δύναμη στις εισαγωγές όπλων.