«Άνθρακες ο θησαυρός», δηλώνει το ΠαΣοΚ, σε σχέση με τον αριθμό των ωφελουμένων από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, επιχειρώντας να πουλήσει τα ΄΄φύκια΄΄ του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας ως ΄΄μεταξωτές κορδέλες΄΄», ανέφεραν Ι. Κουτσούκος, Φώφη Γεννηματά και Β. Κεγκέρογλου στην συνέντευξη που παραχώρησαν εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ.

Επίσης, άσκησαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκατέλειψε το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ έκαναν γνωστό ότι θα καταθέσουν τροπολογία για την υλοποίηση του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ) που αφορά 700.000 οικογένειες (με κόστος 1 δισ. ευρώ) και εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Κεγκέρογλου, ως πρώην υφυπουργός Εργασίας που είχε χειριστεί το θέμα, είπε ότι στο νομοσχέδιο, όπως και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν υπάρχει αναφορά στην καθολική καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του, προσέθεσε η Κομισιόν στην «λίστα Βαρουφάκη».

Κριτική ασκεί το ΠαΣοΚ και για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως αναφέρουν, «ψευδεπίγραφα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχεια και αποτελεί ουσιαστικά τον ΄΄φερετζέ΄΄ για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις διορισμών αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων με στρατιές μετακλητών και συμβούλων». Όπως είπε η κυρία Γεννηματά πρόκειται για την «δικαίωση του κομματάρχη», καθώς οι «εθελοντές» ειδικοί σύμβουλοι που προβλέπονται θα λαμβάνουν οδοιπορικά. «Στόχος των διατάξεων αυτών είναι η προώθηση ενός κομματικού κράτους, πιο γραφειοκρατικού και λιγότερο αποτελεσματικού. Ιδιαίτερα η νέα εφεύρεση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αποσκοπεί στο διορισμό κομματικών κομισάριων στην δημόσια διοίκηση», τονίζουν στο ΠαΣοΚ και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το σχετικό άρθρο.

Πάντως, παρά την κριτική που ασκούν στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης θα το υπερψηφίσουν επί της αρχής «προκειμένου να περιέλθουν έστω αυτά τα ελάχιστα στους κοινωνικά αδύναμους». Επίσης, δεν θα καταψηφίσουν τα άρθρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «λόγω του συμβολικού χαρακτήρα του θέματος», αν και σημειώνουν ότι δεν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις αντικειμενικής και αξιοκρατικής επιλογής του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.