Στη χθεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 1,1 δισ. ευρώ με επιτόκιο λίγο κάτω από το 3% (2,97% για την ακρίβεια).
Τα νέα έντοκα αντικαθιστούν αυτά που λήγουν την Παρασκευή και είχαν εκδοθεί πριν έξι μήνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιτόκιο 2%.
Δηλαδή, μέσα σε ένα εξάμηνο το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 50%, από το 2% στο 3%! Και αυτό σε μία περίοδο που οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης στην κυριολεξία έχουν ισοπεδωθεί.
Και τούτο διότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ευρωτράπεζα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την αποφυγή του αποπληθωρισμού και σήμερα, αναμένονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του που ξεκινά άμέσα.
Οι επενδυτές λοιπόν, από τη στιγμή που ξέρουν ότι υπάρχει σίγουρος αγοραστής αν θέλουν να πουλήσουν τα ομόλογα, δηλαδή η Ευρωτράπεζα, αγοράζουν τους τίτλους. Μάλιστα προτιμούν αυτούς που δίνουν την μεγαλύτερη απόδοση, όπως τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.
Έτσι, η Πορτογαλία, δανείστηκε την περασμένη εβδομάδα 1,5 δισ. ευρώ με δεκαετή ομόλογα και επιτόκιο λίγο πάνω από 2% (2,041% για την ακρίβεια), ενώ χθες η απόδοση του τίτλου είχε υποχωρήσει κοντά στο 1,9%!
Δηλαδή, πάνω από μία μονάδα απ’ ό,τι δανείζεται η Ελλάδα για έξι μήνες!
Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, η Ελλάδα που πέρυσι κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα από το 2016 που προέβλεπε το πρόγραμμα, αν είχε παραμείνει σ’ αυτές θα μπορούσε να δανείζεται σήμερα με 5ετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω από 2,5% και με 10ετή κάτω από το 4,5%.
Αντ΄αυτού το επιτόκιο του 10ετούς βρίσκεται στα απαγορευτικά επίπεδα του 10%, συμπαρασύροντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.
Και όλα αυτά επειδή μεσολάβησαν οι προεδρικές εκλογές και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί το ζήτημα προκάλεσε αβεβαιότητα, οδήγησε στις εθνικές εκλογές και χάλασε το καλό κλίμα που επικρατούσε μέχρι το περασμένο φθινόπωρο για τους ελληνικούς τίτλους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Με άλλα λόγια, για να εκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος η χώρα έχασε το μομέντουμ, η οικονομία φρέναρε και φλερτάρει πάλι με την ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίστηκε, οι αγορές έκλεισαν για δημόσιο και τράπεζες, τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν στα ύψη και η έξοδος από το μνημόνιο μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον, την ώρα που και η Κύπρος, μετά τις Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, θα βγει νωρίτερα από το μνημόνιο, όπως προέβλεψε χθες ο Μάριο Ντράγκι.
Και αν ψάξει κανείς να βρεί εξήγηση γι αυτό, θα πρέπει να την αναζητήσει όχι στις δημοσιονομικές επιδόσεις και στα οικονομικά μεγέθη αλλά στο βαθμό ωριμότητας των πολιτικών συστημάτων.