Τηλεδιάσκεψη πρόκειται να έχουν το βράδυ της Δευτέρας οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας με θέμα αφενός την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ και αφετέρου τη διένεξη Κιέβου – Κρεμλίνου για το φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Μόσχα και οι φιλορώσοι αυτονομιστές τους οποίους στηρίζει στην Ουκρανία έχουν δύο επιλογές: ή να εφαρμόσουν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός ή να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες που μπορεί να πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Η εκεχειρία πρέπει να τηρηθεί σε όλες τις περιοχές, τόνισε ο Κέρι, περιλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρχουν αναπόφευκτα περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες θα πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη οικονομία της Ρωσίας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Εν μέσω εντάσεων τόσο για την κρίση στην Ουκρανία όσο και λόγω των αμερικανικών εκκλήσεων για ενδελεχή έρευνα για τη δολοφονία του ρώσου αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ, το κλίμα στη Γενεύη τη Δευτέρα ήταν κάθε άλλο παρά φιλικό.

Κέρι και Λαβρόφ αντάλλαξαν μία πολύ τυπική χειραψία μπροστά από τους φωτογράφους, λίγες μόλις μέρες αφότου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έλεγε στο Κογκρέσο ότι ρώσοι αξιωματούχοι του έλεγαν ψέματα κατάματα σχετικά με τον ρόλο της Μόσχας στην Ουκρανία.