Ερωτήματα για τον ρόλο του FBI, και ειδικότερα ενός πληροφοριοδότη της αμερικανικής υπηρεσίας, στην επιχείρηση σύλληψης τριών επίδοξων τζιχαντιστών στις 25 Φεβρουαρίου θέτει το αμερικανικό περιοδικό New Yorker.

Την περασμένη Τετάρτη, το FBI ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ανδρών, οι οποίοι σκόπευαν να ενταχθούν στους κόλπους του «Ισλαμικού Κράτους», γεγονός που αρχικά επιβεβαίωσε τους φόβους ότι ο εξτρεμισμός εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι τρεις – ο 19χρονος Αχρίρ Σαϊνταχμέτοφ από το Καζακστάν, ο 24χρονος Αμπντουλρασούλ Χασάνοβιτς Τζουραμπόεφ από το Ουζμπεκιστάν και ο 30χρονος Αμπρόρ Χαμπίμποφ, επίσης από το Ουζμπεκιστάν – παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την παροχή υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος.

Ενας από τους τρεις, ο Τζουραμπόεφ, είχε προηγουμένως περάσει το κατώφλι του FBI. Η υπηρεσία ωστόσο δεν τον είχε συλλάβει, έστω και αν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είχε ευθαρσώς δηλώσει ότι «θα σκότωνε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εάν του το ζητούσε το «Ισλαμικό Κράτους» ή θα τοποθετούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στο Κόνι Αϊλαντ, εάν του το επέβαλε το Ισλαμικό Κράτος».

Αυτό ακριβώς τουλάχιστον αναφέρεται στο περιεχόμενο της μήνυσης, όπως επίσης ότι ένας πληρωμένος πληροφοριοδότης του FBI είχε πολύ καιρό επαφές τόσο με τον Τζουραμπόεφ όσο και με τον συγκάτοικό του Σαϊνταχμέτοφ. Ο ίδιος ο πληροφοριοδότης είχε επίσης αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για να ταξιδεύσει μαζί τους στη Συρία.

Σύμφωνα με τον New Yorker, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε ότι οι δύο άνδρες είχαν ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί και αργά ή γρήγορα θα περνούσαν ούτως ή άλλως στην πράξη είτε ότι ο πληροφοριοδότης μπήκε στη ζωή τους για να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους: το ταξίδι τους στη Συρία.

Το Intercept πάλι, το on line περιοδικό του Γκλεν Γκρίνγουολντ, του αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος αποκάλυψε σε συνεργασία με τον Εντουαρντ Σνόουντεν το εύρος των αμερικανικών και βρετανικών παρακολουθήσεων, είναι κάθετο.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι ο πληροφοριοδότης – υπό τις οδηγίες του FBI, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα – βοήθησε τους δύο άνδρες να κατευθυνθούν προς την τρομοκρατία. Αντί να τους αποθαρρύνει, ο πληροφοριοδότης είχε φθάσει στο σημείο να βλέπει βίντεο με τον 19χρονο Σαϊνταχμέτοφ και τον βοήθησε να ετοιμάσει τα χαρτιά του για το ταξίδι».

Το Intercept επικαλείται μία συγκεκριμένη έρευνα του περιοδικού Mother Jones και του Πανεπιστημίου του Berkeley, το 2011, σύμφωνα με την οποία από τα περίπου 508 άτομα τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωπα με κατηγορίες για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου σχεδόν τα μισά έκαναν λόγο για βοήθεια από πληροφοριοδότες, με κίνητρο τις περισσότερες φορές τα χρήματα.