Γαλλία: Ο μουσουλμάνος υπάλληλος του παντοπωλείου που έσωσε 15 ομήρους

Ο Λασάνα Μπαθίλι είναι ένας συνεσταλμένος νέος, μουσουλμάνος από το Μάλι της Δυτικής Αφρικής, τον οποίο έως πρόσφατα γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι. Από το Σάββατο ωστόσο δεν προλαβαίνει να δίνει συνεντεύξεις. Κάθε φορά, διηγείται ξανά και ξανά την ίδια ιστορία: με ποιον τρόπο κατάφερε να σώσει αρκετούς ομήρους «φυγαδεύοντάς» τους μέσα σε ψυγείο στο υπόγειο του εβραϊκού παντοπωλείου. Ο 24χρονος Μπαθίλι είναι ο νέος ήρωας της Γαλλίας.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν ο ένοπλος Αμεντί Κουλιμπαλί όρμησε μέσα στο κατάστημα, ο Μπαθίλι βρισκόταν στο υπόγειο. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, οδήγησε περίπου 15 πελάτες μέσα στο ψυγείο. Το έβγαλε από το ρεύμα, έκλεισε το φως και τους είπε να κάνουν ησυχία. «Εάν μας άκουγε, θα ερχόταν κάτω να μας σκοτώσει», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Κάποια στιγμή αργότερα, αποφάσισε να δραπετεύσει μέσω ενός ασανσέρ που οδηγούσε στη σοφίτα. Προσπάθησε να πείσει και τους υπόλοιπους, όμως εκείνοι φοβήθηκαν μήπως γίνουν αντιληπτοί από τον δράστη. Οταν κατάφερε τελικά να βγει στον δρόμο, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ειδικές δυνάμεις. Πέρασε περίπου μιάμιση ώρα δεμένος με χειροπέδες, μέχρι να πείσει τις Αρχές ποιος είναι, να τους εξηγήσει τι είχε συμβεί, να τους περιγράψει τον εσωτερικό χώρο του παντοπωλείου και να τους εξηγήσει ότι μπορούσαν να σπάσουν την κεντρική πόρτα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων.

Ως σύμβολο ηρωισμού ο Μπαθίλι αναδύθηκε μέσα από τα σόσιαλ μίντια. Καθώς η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, αρκετοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι θα πρέπει να του αποδοθούν τιμές ήρωα ή το δικαίωμα του γάλλου πολίτη. Ο ίδιος ωστόσο δεν αισθάνεται έτσι. «Είμαστε αδέλφια», απαντά όταν τον ρωτούν. «Δεν έχει σημασία αν είμαστε εβραίοι, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να βγούμε από την κρίση».

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk