ΕΚΤ: πότε αγοράζει κρατικά ομόλογα

Eντονες διακυμάνσεις μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών τού πετρελαίου, αύξηση των επιτοκίων από τη FED

Eντονες διακυμάνσεις μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών τού πετρελαίου, αύξηση των επιτοκίων από τη FED, πτώση των τιμών στην παγκόσμια αγορά προϊόντων, περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου, χαμηλότερη του 6% ανάπτυξη στην Κίνα, αλλά και επιπλέον γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και βέβαια πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και πιθανές επιπτώσεις στην ευρωζώνη αποτελούν μερικά από τα πιθανά σενάρια του νέου ετους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της StormHarbour UK Γιώργο Κοφινάκο.
Οπως εκτιμά, το αμερικανικό νόμισμα που ισχυροποιήθηκε άνω του 7% το 2014 έναντι του μέσου όρου όλων των κύριων νομισμάτων αναμένεται και το 2015 να ισχυροποιηθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 5% αντίστοιχα.
Στις μετοχές ο δείκτης σηματωρός των μετοχικών τάσεων S&P-500 των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει το 2015 μικρή άνοδο κοντά στο 5%, στο ενδιάμεσο όμως δεν αποκλείεται να διορθώσει ακόμη και κατά 30%, δημιουργώντας αγοραστικές ευκαιρίες.
Τα επιτόκια


Κλειδί για την ένταση των παραπάνω κινήσεων θα αποτελέσει η χρονική στιγμή και το μέγεθος της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Το βασικό σενάριο που δεν θα προσθέσει έντονες διακυμάνσεις στις αγορές είναι 0,5% αύξηση επιτοκίων σε δύο δόσεις από το FED μέσα στο 2015, καθώς οποιαδήποτε επιθετική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτροφή της ύφεσης όπως το 1937.
Στην Ιαπωνία, ύστερα από 20 χρόνια στασιμότητας, αναμένει ανάπτυξη 1,7% για το 2015, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 0,3%, ενώ το γεν αναμένεται να παραμείνει αδύνατο για να βοηθήσει τις εξαγωγές.
Οι ιαπωνικές μετοχές αναμένεται να υπεραποδώσουν.
Στην ευρωζώνη


Η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί κοντά στο 7%, με την Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τη χαλαρή οικονομική πολιτική, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 0,5%.
Στην ευρωζώνη, λόγω της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί στο 1%, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να παρέμβει με αγορές κρατικών ομολόγων στο πρώτο τρίμηνο τού 2015.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πιθανότητα ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας αυξάνεται.
Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι στις 22 Ιανουαρίου.
Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη της ΕΕ είναι χαμηλότερη τής απόδοσης των 10ετών ομολόγων, αλλά αυτό αναμένεται να αντιστραφεί για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για πιθανή υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών μέσα στο 2015. Το ευρώ αναμένεται να δει νέα χαμηλά, κυρίως έναντι του δολαρίου (στόχος το 1,15) και της στερλίνας (στόχος 1,32).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.