Με μήνυση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εναντίον του Παύλου Χαϊκάλη απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού του. Η οργισμένη αντίδραση Σαμαρά ήρθε μετά την εμπλοκή του ονόματός του στους διαλόγους με τον πρωταγωνιστή φερόμενο ως δράστη της απόπειρας χρηματισμού Γιώργο Αποστολόπουλο αλλά και δηλώσεις στο Mega του ιδίου του Παύλου Χαϊκάλη. Η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει άμεσα τον κ. Αποστολόπουλο να εξηγήσει τους διαλόγους με τον βουλευτή. Η έρευνα θα εξελιχθεί κανονικά αλλά και με την ταχύτητα που επιβάλλουν οι συνθήκες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.
Τον γόρδιο δεσμό με τη γνησιότητα ή μη του βίντεο, τη χρήση προϊόντων υποκλοπής, αλλά και τα αποσπάσματα τα οποία παραλείφθηκαν από τη μαγνητοσκόπηση καλούνται να λύσουν στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση των καταγγελιών Χαϊκάλη. Πιθανότατα ο Γ. Αποστολόπουλος θα κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διεξάγει την προκαταρκτική εξέταση ως ύποπτος τέλεσης ποινικών αδικημάτων (άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας). Σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές, τα αδικήματα που ερευνώνται είναι το κακούργημα της δωροδοκίας βουλευτή, το οποίο θεμελιώνεται μόνο όταν βουλευτής εξαγοράζεται για την ψήφο του, αλλά και αυτό της προσβολής του πολιτεύματος.
Ηταν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, όταν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ειδοποίησε την Εισαγγελία ότι ο βουλευτής του επιθυμεί να καταγγείλει κάτι πολύ σοβαρό που αφορά το πολίτευμα! Πράγματι υπήρξε κινητοποίηση και κανονίστηκε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας η κατάθεση Χαϊκάλη στον εισαγγελέα.
Η πρώτη κατάθεση Χαϊκάλη αναφέρεται γενικώς σε παράγοντα από τον τραπεζικό χώρο ο οποίος τον πλησίασε και του πρότεινε να του δώσει μετρητά 700.000 ευρώ και άλλες παροχές, όπως απασχόληση σε διαφημιστικά, αν ψήφιζε τον Σταύρο Δήμα. Παράλληλα προσκομίστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας ρολόι με μαγνητόφωνο στο οποίο υπήρχε καταγεγραμμένη συνομιλία του Χαϊκάλη με άγνωστο για τις αρχές άνδρα στην οποία φαίνεται να γίνεται μια μορφή διαπραγμάτευσης για την παράδοση χρημάτων. Σύμφωνα με το ηχητικό υλικό το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί, το πλέον χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι η φράση:
«Βγαίνεις, ψηφίζεις και από εκεί και πέρα το δάνειό σου… Μπορώ να σου φέρω σε τσάντα τώρα 6-7 κατοστάρικα… Αμέσως μετά τα έχεις… Τα λεφτά τα έχω τώρα να σ’ τα δώσω κυριολεκτικά… Το πιο εύκολο πράγμα είναι να σ’ τα φέρω τώρα. Δεν είναι πλαστά, είναι γνήσια. Σ’ τα φέρνω, σ’ τα ακουμπάω στα ποδαράκια σου… Υπάρχουν και άλλοι, δεν είσαι μόνο εσύ, δεν είναι πλάκα… Εσύ θα κάνεις πολύ πονηρή δήλωση… Εμένα θα με βόλευε για λόγους ασφαλείας να έρθω εδώ να τα πάρω… Εσύ έχεις και ραντεβού με τον Σαμαρά… Θα σε καλέσουν να έρθεις».
Ο κ. Χαϊκάλης ρωτήθηκε πολλές φορές από τον εισαγγελέα κ. Παναγιωτόπουλο να κατονομάσει τον άνθρωπο που προσπαθούσε να τον δωροδοκήσει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Στη συνέχεια το ρολόι κλείστηκε στο κιβώτιο ασφαλείας της Εισαγγελίας και από τότε κανένας δεν ενημερώθηκε για αυτό, ούτε καν από το Δικαστικό Σώμα.
Η δεύτερη κατάθεση Χαϊκάλη δόθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν πλέον είχε γίνει και άλλη συνάντηση, που επίσης είχε καταγραφεί. Σε αυτή την περίπτωση όμως είχε ειδοποιηθεί επικεφαλής της Αστυνομίας και κατονομάστηκε και ο άνδρας που προσπαθούσε να τον δωροδοκήσει. Οι συνθήκες της δεύτερης συνάντησης περιγράφονται από τον κ. Χαϊκάλη ενώ ανταλλάσσονται SMS με συνθηματικά.
Τελικά η συνάντηση με τα χρήματα δεν έγινε ποτέ. Κατά τον Χαϊκάλη η αναβολή υπήρξε λόγω του ότι προφανώς ειδοποιήθηκε ο κ. Αποστολόπουλος από κάποιον που γνώριζε ότι επρόκειτο να τον παγιδεύσουν.
Το επίμαχο υλικό, εκτός από την Εισαγγελία, βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας, όπου αναλύονται οι θόρυβοι που ακούγονται γύρω ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των καταγγελιών. Ομάδα τεχνικών της Αστυνομίας αναλύει τα δεδομένα για να συντάξει σχετική έκθεση στην Εισαγγελία. «Ακόμα έχουμε πολλά να διερευνήσουμε» έλεγε στο «Βήμα» αρμόδια δικαστική πηγή και διατύπωνε τον προβληματισμό της Δικαιοσύνης για το ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι προϊόν υποκλοπής…
Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης το πρωί της Παρασκευής η ηγεσία της Δικαιοσύνης κινητοποιήθηκε. Μάλιστα η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη έλειπε από τις 10 Δεκεμβρίου στη Δρέσδη και δεν είχε ενημερωθεί, όπως φαίνεται, αλλά έδωσε εντολή για γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης.