Σημαντικές –ως και δραματικές –ανατροπές στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ επέφερε η πολιτική αναταραχή των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο είτε με την κατακόρυφη άνοδο των spreads και τη ραγδαία πτώση αξιών στο Xρηματιστήριο είτε με τα μηνύματα που έρχονται από τις ξένες πρωτεύουσες.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το κλίμα που διαμορφώνεται μπορεί να ερμηνεύονται από τον Αλ. Τσίπρα και το επιτελείο του ως αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση, όμως εκπρόσωποι όλων των τάσεων εμφανίζονται μάλλον ανήσυχοι για τη νέα αυτή φάση της ελληνικής κρίσης, παρά εφησυχασμένοι από το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματός τους.
Οι «φωτιές» και οι «πυροσβέστες»
Από τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης και έπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε μιαν απροσδόκητη γι’ αυτόν περιδίνηση.
Κατά βάση, αυτό συνέβη με αφορμή την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου Π. Σκουρλέτη στο γνωστό δημοσίευμα περί της ύπαρξης σχεδίου χρηματισμού και εξαγοράς ψήφων βουλευτών εν όψει προεδρικής εκλογής. Με την επίκληση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση αναίρεσε τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς η επίσημη γραμμή ήταν: «Μακριά από εντάσεις και μετωπικές αντιπαραθέσεις».
Οι ενοχλήσεις των μετριοπαθών στελεχών ήταν έντονες και τα μηνύματα που έφθασαν στο γραφείο του κ. Τσίπρα ήταν σαφή: «Η τακτική της έντασης, με τέτοια μάλιστα χαρακτηριστικά, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε τους στρατηγικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Σκουρλέτης προσήλθε σε μια άτυπη «ακρόαση» στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέστη σαφές ότι πρέπει να γίνει μια μεθοδευμένη προσπάθεια αναδίπλωσης και υποχώρησης από την «πολεμική γραμμή» και να επανέλθει η συζήτηση στα καθαρά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.
Επειτα από τη συνάντηση αυτή οι τόνοι έπεσαν. Πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη και ενώπιον του εισαγγελέα στον οποίο έχουν κληθεί να καταθέσουν για τους υπαινιγμούς τους οι εμπλεκόμενοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Παππάς, Ι. Δραγασάκης καθώς και ο Ν. Κωνσταντόπουλος) θα κινούνταν στη λογική ότι όσα ανέφεραν ήταν εκτιμήσεις για ενδεχόμενα πολιτικής συναλλαγής και όχι καταγγελίες για κρούσματα χρηματισμού, για τα οποία δεν διαθέτουν στοιχεία.
Δεδομένης και της θέσης του, ο κ. Σκουρλέτης εξασφάλισε πολιτική κάλυψη καθώς καθετί διαφορετικό θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα και πάντως η γενική εκτίμηση είναι πως η συγκεκριμένη αναφορά του εκπροσώπου συνιστούσε μιαν ατυχή παρέμβαση.
Φόβος για την «επόμενη ημέρα»
Πηγή μεγαλύτερης ανησυχίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε όμως ότι αποτέλεσε η δραματική μεταστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο εσωτερικό της χώρας, όπως αντικατοπτρίζεται στον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει την ευθύνη για όλα αυτά στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο προβληματισμός για τις εξελίξεις είναι διάχυτος και αισθητός, είτε συνομιλεί κάποιος με εκπροσώπους της πλευράς Λαφαζάνη είτε με στελέχη της ομάδας περί τον Αλ. Τσίπρα.
Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων είναι πως το κλίμα, όπως διαμορφώνεται, τείνει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ προ ενός στρατηγικού αδιεξόδου, καθώς ακόμη κι αν καλπάσει προς την εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που θα θυμίζει περισσότερο τα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010.
Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας σημείωνε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση: «Φαίνεται πως μας θεωρούν συνολικά τελειωμένους, σαν χώρα, σαν οικονομία, σαν συνολικό σύστημα. Μη με ρωτήσεις πώς ξεπερνιέται αυτό, γιατί δεν έχω απάντηση αυτή τη στιγμή».
Εντυπωσιακά ταυτόσημη ήταν και η εκτίμηση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου, το οποίο δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στις αγορές, αν και είχε διαφορετική συνολική εκτίμηση και πρόταση.
«Αυτό που συμβαίνει μας φέρνει κι εμάς σε πολύ δύσκολη θέση. Ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο ο Σαμαράς χειρίστηκε το θέμα με την τρόικα και την «έξοδο από το Μνημόνιο», σε συνδυασμό με το ότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε πως είμαστε παράγων σταθερότητας και δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε και κανέναν, και η επομένη των εκλογών θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα» ανέφερε.
Το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε ότι υπό αυτό το πρίσμα βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πλέον η αποκατάσταση και παγίωση της εντύπωσης ότι εγγυάται τη σταθερότητα και ότι θα πρέπει ακόμη και να ελιχθεί ώστε να δείξει πως δεν διακατέχεται από καμία βιασύνη για κατάληψη της εξουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμηση κάποιων και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, παρά το πρόσφατο φιάσκο, όπως λένε, στο θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες θα παράσχουν στην κρίσιμη στιγμή μια κάποια στήριξη στην κυβέρνηση και υπό όρους και προϋποθέσεις θα της δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα απαγκίστρωσης από την τρόικα με τη σημερινή της μορφή.
Διερευνητικές επαφές
Ποιους είδε ο Γ. Σταθάκης στην Ουάσιγκτον
Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών συνέπεσαν με την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε μια κλειστή συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων είχε και μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Καουσίκ Μπασού, πρώην συνεργάτη του νομπελίστα οικονομολόγου Αμάρτια Σεν.
Ηταν σαφές ότι επρόκειτο για μια διερευνητική προσπάθεια των διαθέσεων των αντιπολιτευτικών κομμάτων στις χώρες της κρίσης, καθώς σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του καθηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι του ισπανικού Podemos και του Forza Italia.
Παρόντες ήταν όλοι οι σημαντικοί οργανισμοί (πλην του ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), καθώς και εκπρόσωποι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών (Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.τ.λ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του κ. Σταθάκη περιείχε πολλά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και συνιστούσε σαφή προσπάθεια του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδείξει ότι όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κινούνται εντός πλαισίου και δεν συνιστούν απειλή για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι το ακροατήριο υποδέχθηκε την παρέμβαση του κ. Σταθάκη με επιφυλακτικότητα, αν και κάποιοι στάθηκαν περισσότερο στη θετική εντύπωση που μετέφερε η εκπρόσωπος του ESM.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ