Πρόωρες χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τις συζητήσεις για μια προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα. Επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι ως προς το ελληνικό αίτημα για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο εμφανίστηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο στόχαστρο Γαλλία και Ιταλία που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε για το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο και είπε πως είναι ακόμη νωρίς για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της αξιολόγησης της τρόικας.

«Είναι λίγο νωρίς για να σας πω. Είμαστε ακόμα στην μέση της αξιολόγησης προγράμματος, που εκτείνεται ως το τέλος του χρόνου. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα και υπάρχουν περαιτέρω εκταμιεύσεις», τόνισε.

Δίνοντας μια εικόνα για το τι θα ακολουθήσει, και ειδικά για την προληπτική γραμμή πίστωσης, ανέφερε: «Αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει, θα πρέπει πριν από το τέλος του χρόνου να αποφασίσουμε για το τι θα ακολουθήσει. Το πρόγραμμα (προληπτική γραμμή πίστωσης) που αναφέρατε είναι μία πιθανότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος θα συνιστούσε μια προληπτική γραμμή πίστωσης εμφανίσθηκε φειδωλός, σημειώνοντας πως θα εξαρτηθεί και από τους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω ακόμα. Πριν από το τέλος του χρόνου θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Θα δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος και τα έτη που έπονται και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο να κάνουμε» είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Για τις αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας για το 2015 και την ευελιξία που μπορεί να επιδείξει η ΕΕ ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «οι αριθμοί που προέρχονται από το Παρίσι δεν είναι ελπιδοφόροι, αλλά ας αφήσουμε την τελική αξιολόγηση στην Επιτροπή».

Ο ίδιος είπε πως η ευελιξία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί όπου απαιτείται, ωστόσο, ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και της Ιταλίας εντός του πλαισίου των κανόνων της ΕΕ όχι εκτός αυτών.

«Η Ιταλία είναι σε μια διαφορετική κατάσταση, διότι βρίσκεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου και όχι στο διορθωτικό όπως η Γαλλία» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Στην επιβεβαίωση ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετασθεί ο σχεδιασμός της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γκραμένια ερωτήθηκε ποια είναι η άποψη του για το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.

«Θα αναμένω τη συζήτηση μέσα (Eurogroup) πριν απαντήσω σε αυτό» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ο ίδιος ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας είπε πως πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας, ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανέφερε πως είναι αναπόφευκτες.