Υπέρ της κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, τάσσεται ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Την άποψη αυτή εξέφρασε με την ευκαιρία της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Προϋπολογισμού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού καθηγητής κ. Π. Λιαργκόβας και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Κ. Κόλλιας παρουσία του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε ότι «θεωρώ πολύ ουσιαστική και σοβαρή την άποψη που ακούστηκε στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής ότι θα μπορούσε σοβαρά τουλάχιστον να κοστολογήσει και τα προγράμματα που τα κόμματα παρουσιάζουν, ώστε να υπάρχει μια πιο έγκυρη -ίσως και με το Οικονομικό Επιμελητήριο από κοινού- άποψη οικονομική, η οποία να δίνεται στους πολίτες».

Σημειώνεται ότι η θέση αυτή διατυπώνεται λίγους μήνες μετά την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της κοστολόγησης των προτάσεων των κομμάτων από ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κάτι, ωστόσο, που δεν έχει προχωρήσει. Μιλώντας στην Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα επεξεργάζεται τα προγράμματα των κομμάτων για την κυβερνητική τους στρατηγική και θα κοστολογεί τις προτάσεις τους, παραδεχόμενος, πάντως, ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για την θεσμοθέτηση ενός τέτοιου πλαισίου.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η άποψη του κ. Μεϊμαράκη για «σοβαρή κοστολόγηση» των προγραμμάτων των κομμάτων έρχεται λίγο μετά την κοστολόγηση από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό του κ. Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Παράλληλα, πάντως, με φόντο τις αρνητικές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε ότι «έγιναν πάρα πολλές θυσίες, τις οποίες πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και πιστεύω ότι η πολιτική σταθερότητα που είχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια βοήθησε ώστε και οι πολίτες σιγά – σιγά να κατανοήσουν ότι πρέπει να υπάρχουν προτάσεις και όχι μόνο αγανάκτηση και τιμωρία και ότι δεν μπορεί να πηγαίνουν στις κάλπες μόνο με το μυαλό στην τιμωρία», αλλά, όπως είπε, «πρέπει να βλέπουν κάποια πράγματα, να τα αναλύουν, να τα αξιολογούν και να τα πιστεύουν κιόλας».

Στην κατεύθυνση αυτή δεν παρέλειψε να ασκήσει εμμέσως κριτική, κάτι που όπως ερμηνεύθηκε αφορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποια ζητήματα τα οποία είναι εύηχα, ακούγονται ωραία αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στις σημερινές συγκυρίες και δεν το λέω αυτό με αιχμή ή με αφορμή κανένα σημαντικό γεγονός». «Το λέω διότι η Βουλή οφείλει να δώσει μια άποψη πάνω σε αυτά, με μια πιο εγγυημένη κοστολόγηση όλων, ώστε και ο πολίτης βαδίζοντας προς την κάλπη να γνωρίζει συνολικά τι γίνεται και να μπορεί να πάρει την σημαντική απόφαση», πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, διευκρινίζοντας ότι το προϊόν της παραπάνω διαδικασίας «ως αποτέλεσμα της κάλπης, είναι μια τετραετής θητεία και δεν είναι μια υποχρέωση άντε να τελειώνουμε».