Την εκτίμηση ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 δε θα επαναληφθεί για το ευρώ η κακή πορεία του γ΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς, διατυπώνει η Saxo Bank.
Σύμφωνα με τον John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της εταιρείας, το απόλυτο σημείο αναφοράς στον κόσμο των νομισμάτων είναι το αμερικανικό δολάριο, και κρίνοντας με βάση αυτό το σημείο αναφοράς, το ευρώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αδύναμο κατά το τελευταίο τρίμηνο.
«Τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν βρέθηκε κάτω από το όριο του 1,2700, το ευρώ είχε μειωθεί περισσότερο από 7% έναντι του USD. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία βάση από τα τέλη του 2011, όταν το ευρώ βρισκόταν σε μια από τις χειρότερες φάσεις της κρίσης δημόσιου χρέους» τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Saxo Bank, ο κύκλος του ευρώ κατά την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο, όταν δηλαδή υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι το σύστημα σκοντάφτει από τη μία κρίση στην άλλη.
Αντίθετα, τονίζει ότι αυτή τη φορά η αδυναμία του EUR καθοδηγείται ξεκάθαρα από την ΕΚΤ του Draghi, βάσει των συνεδριάσεων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου.
«Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι την τελευταία φορά που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Draghi, μετέβαλε τη θέση του ευρώ τόσο δραματικά, ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τον Ιούλιο του 2012 ο Draghi έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σώσει το ευρώ –μια υπόσχεση την οποία ο Αμερικανός δημοσιογράφος Matt O’Brien θα αποκαλούσε αργότερα ένα «τζεντάι τέχνασμα του μυαλού». Τότε, φυσικά, δεν έκανε απολύτως τίποτα» τονίζει ο Hardy.
Προσθέτει ωστόσο ότι η αγορά πίστεψε στην έμμεση υποστήριξη της ΕΚΤ, και οι επενδυτές σάρωσαν τα περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ σαν να μην υπήρχε αύριο, συνθλίβοντας τα spreads των αποδόσεων των ομολόγων -τα οποία αποτελούσαν εξαρχής την αιτία του πανικού- και οδηγώντας το EURUSD σε ένα ξέφρενο ράλι, από το 1,20, σχεδόν στο 1,40 στις αρχές του 2014.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank, το ερώτημα που τίθεται είναι αν κατά το δ’ τρίμηνο το επίκεντρο θα μετατοπιστεί απλώς από το ευρώ σε άλλα νομίσματα.
Και αυτό γιατί η απόσυρση στήριξης της Fed προκαλεί οπωσδήποτε εξαιρετική αβεβαιότητα για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, σε ένα παγκόσμιο σκηνικό χαμηλότερης ρευστότητας στο USD.
«Αν η μεταβλητότητα εξακολουθήσει να αυξάνεται λόγω αυτής της αβεβαιότητας, το μεγάλο κεφάλαιο θα αναζητήσει την ασφάλεια προϊόντων και νομισμάτων με μεγαλύτερη ρευστότητα. Το EUR παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ρευστότητα μετά το USD και θα αξίζει κάποιο αντίτιμο σε καιρούς υψηλής αβεβαιότητας» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Σε αυτή τη βάση, καταλήγει η Saxo Bank, η διαπραγμάτευση του EURUSD μπορεί στο δ’ τρίμηνο να γίνει γρήγορα βαρετή, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί ο υπόλοιπος κόσμος, και ιδιαίτερα τα νομίσματα από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τα πτωτικά AUD και NZD.