Την πιο βαθιά πισίνα στον κόσμο δημιούργησε ο ιταλός αρχιτέκτονας Εμανουέλε Μποαρέτο, στο ήδη υπάρχον ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Hotel Terme Millepini, στο Μοντεγκρότο Τέρμε, στην Πάντοβα.
Η πισίνα Υ-40 Deep Joy, μεγέθους 21 μ. x 18 μ. και βάθους 40 μ. –όσο δηλαδή ένα κτίριο 12 ορόφων –εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Το εσωτερικό της μοιράζεται σε πλατφόρμες βάθους από 1,3 μ. ως 12 μ., ενώ το βαθύτερο σημείο της θυμίζει κατακόρυφο διάδρομο προς την… άβυσσο –και μάλλον δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, οι θαμώνες μπορούν να κάνουν ελεύθερη κατάδυση ή κατάδυση με μπουκάλες αλλά και να εξερευνήσουν τις υποβρύχιες τεχνητές «σπηλιές».
Ενας γυάλινος διάδρομος ο οποίος ενώνει ένα μέρος του ξενοδοχείου με ένα άλλο επιτρέπει ακόμη και σε όσους δεν επιθυμούν να… βραχούν να ρίξουν μια ματιά στην «απύθμενη» πισίνα εκ των έσω ή να φωτογραφίσουν τους τολμηρούς δύτες.
Η Υ-40, σύμφωνα με το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, κατέχει πλέον τον τίτλο της βαθύτερης πισίνας στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της βελγικής Nemo33, βάθους 34,5 μ.
Παυσίπονη «δικτύωση»
Μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες επικοινωνούν με smartphone και έχουν στόχο την καταπολέμηση του επίμονου πόνου δημιούργησε η ολλανδική Philips.
Τα μικρά ηλεκτρονικά επιθέματα PulseRelief, με τη βοήθεια της τεχνολογίας της ηλεκτροθεραπείας, στοχεύουν στη διέγερση των νεύρων. Τα επιθέματα λειτουργούν σε συνδυασμό με ένα «έξυπνο» κινητό, από όπου ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την ένταση (ανάμεσα σε 60 διαφορετικά επίπεδα) την οποία επιθυμεί να ασκήσει στο σημείο του πόνου.
Από την άλλη πλευρά, η ζώνη BlueTouch χρησιμοποιεί φωτοδιόδους (LED) με στόχο την αύξηση της απελευθέρωσης νιτρικού οξειδίου και της ροής του αίματος, ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία της επούλωσης του οργανισμού. Η ζώνη για μεγαλύτερες περιοχές δέχεται εντολές μέσω κινητού, από όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες θεραπείες ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει.
Βούτυρο το… παγωτό!
Το πρόβλημα όπου το ειδικό κουτάλι του παγωτού «σκαλώνει» στην επιφάνεια της κρυσταλλωμένης λιχουδιάς είναι γνωστό. Τη λύση αποφάσισε να δώσει ο αμερικανός αεροναυπηγός μηχανικός Μάικλ Τσου, ο οποίος σχεδίασε το κουτάλι από την αρχή προσφέροντας μια νέα προσέγγιση για τους λάτρεις του δροσερού επιδορπίου.
Το Midnight Scoop, όπως ονομάζεται το «αδίστακτο» κουτάλι που δημιούργησε ο 35χρονος άνδρας, διαθέτει μυτερό σχεδιασμό στο μπροστινό του μέρος για να εισχωρεί στο παγωτό. Το μυστικό ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος, κρύβεται στη στρογγυλωμένη λαβή του στο πίσω μέρος η οποία επιτρέπει στον χρήστη να προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στο πέρασμα του κουταλιού χωρίς να επιβαρύνει τον καρπό του.

«Κάθε φορά που προσπαθούσα να βάλω παγωτό, έλεγα στον εαυτό μου «δεν μπορεί, υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν»»
λέει ο Τσου. «Η βύθιση του κουταλιού σε καυτό νερό και το να αφήνει κανείς το παγωτό εκτός ψυγείου μέχρι να λιώσει δεν ήταν η λύση. Κάπως έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ανθεκτικό κουτάλι παγωτού που να κάνει την όλη διαδικασία παιχνιδάκι». Ο ευρηματικός άνδρας χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια, κατά τα οποία σχεδίασε το κουτάλι του 38 φορές ώσπου να καταλήξει στο επιτυχές Midnight Scoop.
To κουτάλι από κράμα αλουμινίου για… μεταμεσονύκτια τσιμπολογήματα, και όχι μόνο, βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter. Η καμπάνια του πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο και ο Τσου υπολογίζει ότι το κόστος του, όταν διατεθεί στην αγορά, θα αγγίζει τα 30 δολάρια (περίπου 23 ευρώ).

Φορτιστής-πατίνι

Μετά μουσικής απολαμβάνουν συνήθως το αγαπημένο τους χόμπι οι δεινοί skateboarders. Αυτό σκέφθηκε και ο φοιτητής Μπγιορν φαν ντεν Χουτ από την ολλανδική Aκαδημία Willem de Kooning και δημιούργησε το Chargeboard: ένα πατίνι το οποίο, εκμεταλλευόμενο την κινητική ενέργεια που παράγει κατά τη χρήση του, μπορεί να φορτίζει το smartphone της Apple, μέσω της ειδικής θέσης που διαθέτει στο κάτω μέρος του. Στην περίπτωση άλλων μοντέλων, η σύνδεση είναι εφικτή μέσω καλωδίου USB.
Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός του είναι να γυρίσει το πατίνι στο πλάι και να τοποθετήσει τη συσκευή του (iPhone 4 και 4S) στην ειδική οπή φόρτισης. Ακόμη, τα ηχεία στα δεξιά και αριστερά του κινητού επιτρέπουν την ανενόχλητη αναπαραγωγή μουσικής.
Το ενεργειακό πατίνι που αγαπά τη μουσική βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ