Ενδιαφέρον έχει η άποψη την οποία εκφράζει για πρώτη φορά μιλώντας στο «Βήμα» ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος. «Παρ’ όλο που είναι λιγότερο πιθανό ο τάφος να ανήκει στη Ρωξάνη και στον Αλέξανδρο Δ’, θεωρώ πως η εκδοχή αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή γραπτές μαρτυρίες μάς πληροφορούν ότι τα δύο αυτά πρόσωπα δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη». Τι απαντά άραγε στο ερώτημα που έχει επανειλημμένως διατυπωθεί; Είναι δυνατόν να δολοφονήθηκαν η σύζυγος και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Κάσσανδρο και κατόπιν να κατασκευάστηκε γι’ αυτούς ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο; «Σε αυτή την περίπτωση το μνημείο δεν θα πρέπει να κατασκευάστηκε από τον Κάσσανδρο αλλά θα μπορούσε να έχει ανεγερθεί από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, ο οποίος λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Κασσάνδρου, το 294 π.Χ., ανέβηκε στον θρόνο της Μακεδονίας. Αυτός κάλλιστα, για να περιβάλει με κύρος τον θρόνο του και να αποκαταστήσει την τάξη, θα μπορούσε να ξεθάψει τους νεκρούς και να κατασκευάσει ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο προκειμένου να τους τιμήσει. Δεν θα το απέκλεια» λέει συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το ενδεχόμενο θα σήμαινε μια μικρή μετατόπιση ως προς τη χρονολόγηση του τύμβου από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, προς τις αρχές του 3ου αιώνα.
Ο ίδιος πάντως θεωρεί απίθανο το «σενάριο» της Ολυμπιάδας. «Γνωρίζουμε ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου λιθοβολήθηκε στην Πύδνα» λέει και συνεχίζει: «Ο Δημήτριος θα μπορούσε να της κάνει επίσης μεγαλοπρεπή ταφή, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έστελνε τα οστά της στις Αιγές. Στην Αμφίπολη δεν γίνονταν βασιλικές ταφές. Ο Αλέξανδρος Δ’ και η Ρωξάνη είναι άλλη περίπτωση, γιατί εκεί δολοφονήθηκαν, οπότε θα μπορούσε να τους φτιάξει εκεί και το μνημείο…».
Μια ακόμη εικασία η οποία έχει επίσης ακουστεί, αυτή που θέλει ως πιθανό «ένοικο» του τύμβου τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, επιφανή στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πατέρα του Δημητρίου, τη θεωρεί επίσης πολύ λίγο πιθανή ο Μιχάλης Τιβέριος. «Ο Αντίγονος έχασε τη ζωή του στη μάχη στην Ιψό της Φρυγίας και έτυχε εκεί βασιλικής ταφής. Αν τα οστά του μεταφέρονταν κάπου στη Μακεδονία, αυτό το μέρος δεν θα ήταν η Αμφίπολη, με την οποία δεν φαίνεται να είχε καμία σχέση ούτε ο ίδιος ούτε ο γιος του Δημήτριος ο Πολιορκητής» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ