Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε μία παράδοξη συμμαχία με σκοπό τον τερματισμό της πολιορκίας του Αμερλί, μίας ομάδας αγροτικών σιιτικών οικισμών στο Βόρειο Ιράκ, των οποίων οι κάτοικοι κινδυνεύουν να σφαγιαστούν από τους σουνίτες εξτρεμιστές. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν μάχονται για έναν κοινό σκοπό: κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, παρ’ όλα αυτά ότι δεν υπήρξε συντονισμένη δράση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, όπως εκτιμά σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, αν τέτοιου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίσουν, θα μπορούσαν να σημάνουν μία δραστική μεταβολή στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του Ιράκ. Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2011.
Αλλά μία εναρμόνιση των αμερικανικών και ιρανικών συμφερόντων στην περιοχή είναι δύσκολη: αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να υποστηρίξει τη δράση των σιιτών μαχητών που τρομοκρατούσαν τους σουνίτες στη διάρκεια του σεκταριστικού πολέμου το 2006-2007, τότε η σουνιτική μειονότητα δύσκολα θα υποστηρίξει τον μακρόπνοο αμερικανικό στόχο για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ακόμη χειρότερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times, οι σουνίτες μπορεί να συμμαχήσουν με το Ισλαμικό Κράτος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η πλειοψηφία των 15.000 κατοίκων του Αμερλί, βόρεια της Βαγδάτης, είναι σιίτες Τουρκμένοι που το Ισλαμικό Κράτος εντάσσει στους άπιστους. Η πολιορκία δεν έχει τερματιστεί αλλά οι ενοποιημένες δυνάμεις, δηλαδή τα αμερικανικά μαχητικά, ο ιρακινός στρατός, κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και οι σιίτες μαχητές έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν πολλά χωριά από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Για το σιιτικό Ιράν, η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους – και ο στόχος της ίδρυσης ενός σουνιτικού χαλιφάτου στην περιοχή – είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη γιατί απειλεί άμεσα την ίδια τη χώρα.