Θύμα λεηλασιών έχει πέσει το βιομηχανικό συγκρότημα «Κρόνος» στην Ελευσίνα, το οποίο αποτελείται από 16 κτίρια σημαντικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής αξίας, τα οποία είχαν κηρυχθεί διατηρητέα το 1990, με απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Δ 103 Α/6.3.1990).

Το έχουν «απογυμνώσει»
Σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης MOnuMENTA, το συγκρότημα που φιλοξενούσε την Οινοπνευματοποιία «Κρόνος» λεηλατείται συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, με συνέπεια τα κτίρια και ο εξοπλισμός του να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων του συνεχίζεται ασταμάτητα μαζί με την αφαίρεση πλέον και δομικών υλικών.

«Η λεηλασία του χημείου και των γραφείων είναι απίστευτη, όπως και του αρχειακού υλικού που είχε απομείνει. Είναι λυπηρό ένα τόσο σημαντικό μνημείο να έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση και, ενώ όλοι γνωρίζουν γι’ αυτήν, κανείς να μην τη σταματά»
τονίζει η αρχαιολόγος κυρία ΕιρήνηΓρατσία, συντονίστρια της οργάνωσης.
Η MOnuMENTA, όπως και η οργάνωση ECOELEUSIS, έχει ήδη στείλει επιστολές στους αρμόδιους φορείς ζητώντας τις άμεσες ενέργειές τους ώστε να σταματήσει η λεηλασία ενός από τα σημαντικότερα δείγματα του βιομηχανικού παρελθόντος της Ελευσίνας.
Οπως αναφέρει η ECOELEUSIS, οι ζημιές και οι αλλοιώσεις είναι τεράστιες. «Από το σώμα των κτισμάτων, εκτός από τα μεταλλικά στοιχεία, έχουν αφαιρεθεί και δομικά στοιχεία. Επίσης το κηρυγμένο κτίσμα της Διοίκησης μαζί με το αρχειακό υλικό του εργοστασίου έχουν λεηλατηθεί, ενώ από την είσοδο της εγκατάστασης έχει αφαιρεθεί ακόμη και η γεφυροπλάστιγγα. Τα μεταλλικά του στοιχεία έχουν γίνει σκραπ ή έχουν πουληθεί σε εμπόρους χαλκού, ενώ τα σπάνια δομικά του υλικά βρίσκονται πια σε μάνδρες οικοδομών».
Επίσης τα μέλη της οργάνωσης εκφράζουν φόβους ακόμη και για τη στατικότητα του διατηρητέου «διυλιστηρίου» της οινοπνευματοποιίας, το οποίο για 90 και πλέον χρόνια δεσπόζει μεγαλοπρεπές στο κέντρο του οικοπέδου των 37 στρεμμάτων.
Η ιστορία του κτιρίου
Το εργοστάσιο είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1920 από την Ανώνυμο Εταιρεία Οινοπνευματοποιίας «Κρόνος» και σε αυτό παρασκευαζόταν κυρίως οινόπνευμα με πρώτη ύλη τα σταφύλια. Το 1928 είχε περί τους 250-300 εργαζομένους και το 1970 περίπου 150. Τελικά έκλεισε το 1986, έχοντας αμαυρώσει το όνομά της καθώς μαζί με άλλες βιομηχανίες της περιοχής κατηγορήθηκε για τη ρύπανση του κόλπου.
Πάντως ορισμένες από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος εξακολουθούν να κατατάσσονται στα ωραιότερα δείγματα της μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της χώρας. Είχαν θεωρεί μάλιστα πρωτοποριακά για την εποχή τους καθώς είχαν κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο χώρος έως και το 2005 φιλοξενούσε εκθέσεις τέχνης και θεατρικές παραστάσεις και είχε ενταχθεί στη λειτουργία της πόλης. Εκτοτε όμως παραμένει κλειστός.

HeliosPlus