Από απρόοπτο σημαδεύτηκε το ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια στα Δωδεκάνησα την Πέμπτη καθώς το σκάφος του Λιμενικού στο οποίο επέβαινε παρουσίασε μηχανική βλάβη έξω από την Τήλο.
Στο νησί μετέβη ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» για να παραλάβει τον υπουργό και την 9μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, ανάμεσα στους οποίους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έφτασε νωρίς το πρωί αεροπορικώς στη Ρόδο και στις 7.40 αναχώρησε με σκάφος του Λιμεναρχείου Ρόδου για την περιήγησή του στα νησιά. Αρχικά επισκέφτηκε το Μοναστήρι στον Πανορμίτη της Σύμης και ακολούθως πήγε στο λιμάνι της Σύμης.
Στη συνέχεια μετέβη στην Τήλο και εκεί επιβιβάστηκε εκ νέου στο σκάφος του Λιμενικού για να μεταβεί στη Χάλκη. Ωστόσο ύστερα από περίπου τρία ναυτικά μίλια ανέβασε θερμοκρασία η μία από τις μηχανές με αποτέλεσμα για προληπτικούς λόγους το σκάφος να επιστρέψει στην Τήλο και δόθηκε εντολή να συνεχίσει το ταξίδι του ο υπουργός με ελικόπτερο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η επίσκεψη του υπουργού στη Χάλκη ματαιώθηκε λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσιάστηκε στο πλωτό σκάφος του Λιμενικού που τον μετέφερε, ωστόσο το πρόγραμμα της επίσκεψης την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Επαφές Κικίλια σε Σύμη και Τήλο
Τον κ. Κικίλια στη Σύμη υποδέχθηκε αρχικά ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στο μοναστήρι Πανορμίτης και στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Σύμης και ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα ασφάλειας του νησιού εστιάζοντας στη μετανάστευση.
Μετά τη συνάντηση αυτή ο υπουργός δήλωσε: «Συζητήσαμε για θέματα ασφάλειας της περιοχής, επικεντρώνοντας στο αυξημένο κύμα μεταναστευτικών ροών που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο» ενώ χαρακτήρισε τους συνομιλητές του «δύο προσωπικότητες που έχουν προσφέρει έργο επικεντρωμένο στον άνθρωπο και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του νησιού, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τον ρόλο της Εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Αναφερόμενος στον δήμαρχο ανέφερε πως «στη θεομηνία που βίωσε η Ρόδος τον περασμένο Νοέμβριο στάθηκε δίπλα στους συγγενείς του άτυχου δάσκαλου αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού ήταν η Τήλος, όπου συναντήθηκε με τη δήμαρχο κυρία Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και συζήτησαν για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τη δήμαρχο για την ανθρώπινη διάσταση που επιδεικνύει τόσο η ίδια προσωπικά όσο και οι κάτοικοι του νησιού στο θέμα, τονίζοντας: «Η χώρα μας αγωνίζεται για να έχει το πιο σύγχρονο σύστημα χειρισμού μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των μεταναστών με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ακολούθησε η επίσκεψη στον Αστυνομικό Σταθμό της Τήλου όπου ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με το προσωπικό και συζητήθηκαν θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού. «Η γεωγραφική κατανομή της χώρας μας, με τα πολλά και απομακρυσμένα νησιά, σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δυσκολίες δυσχεραίνει το θέμα της επάνδρωσης με επαρκές αστυνομικό προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας η ενίσχυση αυτών των Σταθμών με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό».
Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη πως «πριν από λίγες ημέρες δήλωσα ότι θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας, όλο τον χρόνο. Προσθέτω ότι θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο ακριτικό νησί. Με την επίσκεψή μου σήμερα στο Αστυνομικό Τμήμα της Σύμης και στον Αστυνομικό Σταθμό της Τήλου είχα την ευκαιρία να δω το έργο των αστυνομικών που καλούνται να προσφέρουν σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Και είναι γεγονός ότι σήμερα ο αστυνομικός καταβάλλει μία υπεράνθρωπη προσπάθεια, υπό δυσχερέστατες συνθήκες και κυρίως θέτοντας, σε δεύτερη προτεραιότητα τις υλικές απολαβές του».
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε επιπλέον ότι «η αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας μας στηρίζεται πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό της. Δεν εξαρτάται από νομοθετήματα και αναδιαρθρώσεις, ούτε αυτά αποτελούν αυτοσκοπό. Το ζητούμενο είναι δημιουργήσουμε τα εχέγγυα για μία Αστυνομία αποτελεσματική, ενταγμένη στην κοινωνία, με ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο και με ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση και λειτουργία. Τονίζω ότι για την προστασία του πολίτη δίνουν καθημερινά το “παρών” όλοι οι αστυνομικοί. Κανείς δεν περισσεύει, όλοι οι αστυνομικοί είναι σημαντικοί και επαναλαμβάνω αξιέπαινοι για το έργο που προσφέρουν».